Вчені винайшли нову формулу ідеального вареного яйця: в чому полягає метод
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 1295

Головна фішка - рівномірно приготовані жовток і білок із збереженими поживними речовинами
Вченим немає спокою — вони взялись винаходити найкращий спосіб варити яйця. Відтворити його можна на звичайній кухні, потрібні тільки яйця, дві каструлі води та терпіння.
В журналі Communications Engineering опублікували нову техніку оптимального приготування курячих яєць — як білка, так і жовтка. Цей підхід, названий "періодичним варінням", дозволяє отримати рівномірно зварене яйце із вищим вмістом корисних речовин, ніж у традиційно зварених або приготованих методом су-від яєць.
Зазвичай білок у яйцях вариться при 85°C, а жовток — при 65°C. Проте звичайне варіння при 100°C призводить до занадто щільного жовтка, тоді як приготування на водяній бані при 60–70°C залишає білок недовареним.
Пеллегріно Мусто разом із колегами запропонували інноваційний підхід: чергування перебування яйця між каструлею з киплячою водою (100°C) та ємністю з водою 30°C із переміщенням кожні 2 хвилини протягом 32 хвилин.
Після моделювання цього процесу за допомогою обчислювальної динаміки рідини метод випробували й у реальних умовах. Аналіз остаточно зварених яєць включав оцінку їх текстури, смакових властивостей, а також хімічного складу за допомогою ядерного магнітного резонансу та мас-спектрометрії.
Зварені таким методом яйця мали м'який жовток, подібний до приготованого методом су-від, а білок мав текстуру між су-від і некруто звареними яйцями. Хімічний аналіз показав підвищений рівень поліфенолів, які мають важливі корисні властивості для здоров'я.
Раніше "Телеграф" розповідав, що вченим вдалось завдяки рентгену розгорнути сувій, що ледь не згорів дотла у Помпеях. Його знайшли на дачі, яка могла належати тестю Юлія Цезаря.