Ви їсте їх щодня: які популярні овочі можуть вас отруїти
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 986

Від деяких із них краще відмовитись
Одними із найулюбленіших овочів українців є помідори, баклажани, картопля, болгарський перець. Все це представники сімейства пасльонових. Мало хто знає, що вони містять небезпечні алкалоїди.
Як правильно вибирати та вживати в їжу томати та картоплю, дієтолог Олег Швець розповів у Facebook.
"Пасльонові відрізняються тим, що містять певну кількість алкалоїдів. Це складні органічні азотовмісні сполуки, що мають високу біологічну активність і здатні фізіологічно впливати на організм", — написав він.
У пасльонових міститься алкалоїд соланін, який є природним інсектицидом. Тож наскільки небезпечно вживати в їжу пасльонові?
Які помідори краще їсти?
"Зазвичай пасльонові містять незначну кількість алкалоїдів. Помідори містять більше алкалоїдів у стеблі та лозі, ніж у плодах. У міру дозрівання томатів кількість алкалоїдів у плодах зменшується", — йдеться у публікації.
Тому не слід їсти зелені помідори. Щоб не нашкодити собі, краще вживати повністю зрілі помідори, в яких міститься мінімум соланіну.
А що з картоплею?
Коли картопля збирається проростати, вона зеленіє і стає гіркою. Щоб уникати цього якомога довше, її необхідно зберігати в холодному місці. Позеленіння та зміна смаку – ознаки високого рівня соланіну. Такі коренеплоди не можна їсти в жодному разі.
Що стосується не пророслої звичайної картоплі, купленої влітку, восени або взимку, в ній алкалоїдів набагато менше і більша частина з них знаходиться в шкірці. Зняття шкіри з картоплі перед приготуванням видаляє до 70% цих речовин. А запікання картоплі в духовці знижує вміст алкалоїдів більше, ніж варіння чи приготування на пару.
Насамкінець дієтолог розповів, що з пасльонових можна приготувати багато смачних страв, наприклад, борщ, різноманітні соуси сальсу, фарширований болгарський перець, ікру з баклажанів.
Окрім потенційно небезпечних речовин, вони також містять вітаміни А та С. Усього один болгарський перець дає людині денну норму вітаміну С.
З початком літнього сезону все більше питань виникає про вибір якісного, а головне свіжого м’яса. Особливо це стосується приготування шашликів чи стейків. Ми назвали чотири ознаки, на які слід звернути увагу.