Натуральним і не пахло: що підмішували в сметану та морозиво в СРСР
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 1388

Люди вважають, що в Радянському Союзі морозиво і сметана були дуже якісними, але це було не зовсім правдою
У новинах часто з'являються згадки про те, як люди з ностальгією говорять про часи СРСР, називаючи їх "хорошими" і навіть висловлюючи бажання повернутись. Проте мало хто замислюється, що навіть такі буденні продукти, як сметана чи морозиво, у ті часи нерідко виготовлялись неякісно.
"Телеграф" розповість, чим змішували сметану та морозиво. І чим замінювали справжні інгредієнти.
Морозиво
Мало хто знає, але знамените радянське морозиво робили не завжди за одним рецептом. Наприклад, в 1980 році вершки замінили молоком, змішували з рослинними і гідрогенізованими жирами. Загусниками тоді служили борошно і крохмаль. Великою популярністю користувалися пломбіри різних сортів і знамениті торти з морозива. До складу горіхового або мигдального морозива входили підсмажені ядра горіхів або мигдалю. Проте насправді така яскравість смаку зумовлена далеко не натуральністю використовуваних інгредієнтів.

Сметана
Сметана, в якій "могла стояти ложка", також не завжди була зроблена на совість. Річ у тому, що густої консистенції вдавалося домогтися завдяки крохмалю.
Також на виробництвах примудрялися красти, а недостачу заповнювали водою та іншими інгредієнтами.
Раніше "Телеграф" писав, що в Україні продають рідкісні сережки з нефритом.