Сімʼя загиблого воїна може розраховувати на виплати від держави: які умови отримання

Читати російською
Автор

Звернутись за деякими виплатами можна протягом трьох років

У разі смерті військовослужбовця його сімʼя має право на певні грошові виплати від держави та допомогу при похованні. Звернутись за виплатою можна протягом трьох років зі дня загибель українського захисника.

Про це йдеться на сайті Департаменту соцзабезпечення Міноборони України. Зазначається, що родина військовослужбовця може розраховувати також на виплати, які були йому призначенні за життя, але боєць не отримав їх у повному обсязі.

Нарахувати грошове забезпечення можуть дружині або чоловікові, а в разі якщо їх немає, то повнолітнім дітям, які проживали разом ними, або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства – незалежно від їх віку). А також виплати отримати можуть особи, які перебувають на утриманні військовослужбовців, або батькам військовослужбовців рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі та не мають дітей.

У разі відсутності зазначених осіб належні суми грошового забезпечення виплачуються іншим спадкоємцям відповідно до чинного законодавства України.

Виплату грошей здійснює військова частина.

Те ж саме стосується й іншого грошового забезпечення — одноразові додаткові види грошового забезпечення (у тому числі грошова допомога на оздоровлення та матеріальна допомога), право на які у військовослужбовця виникло включно до дня його загибелі (смерті) або до дня визнання його судом безвісно відсутнім, оголошення померлим.

"Грошове забезпечення зазначеним особам виплачується, якщо звернення за одержанням надійшло до закінчення трьох років із дня смерті (загибелі) військовослужбовця або з дня набрання законної сили рішенням суду про визнання військовослужбовця безвісно відсутнім, оголошення померлим", — додається у повідомленні.

Одноразова виплата сімʼї загиблого

Також за постановою Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року сімʼя загиблого має право на одноразову грошову виплату у розмірі 15 тисяч гривень. Компенсація поділяється на частини: перша – 20% від суми, а потім щомісяця фіксовані суми.

Отримати цю допомогу можуть родичі загиблого та особи, які перебували на його утриманні. Це зокрема:

  • батьки (мама й тато);
  • дружина/чоловік, які не одружилися вдруге;
  • діти, які не мають та не мали своїх сімей;
  • діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • діти, обоє з батьків яких загинули або зникли безвісти.

Важливо, що родичі загиблого не повинні проживати у Росії чи в Білорусі, а також не можуть бути засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність чи пособництво державі-агресору.

Раніше "Телеграф" писав, що з 1 лютого 2024 року деякі військові можуть додатково одержати виплату у розмірі 30 тисяч гривень.