Киян закликають не купувати первоцвіти: який штраф чекає на порушників

Читати російською
Автор

Весна — це чудова пора року, коли природа оживає і все навколо починає розквітати після зимової "сплячки"

На вулицях Києва почали з’являтися недобросовісні торговці, які пропонують придбати у них первоцвіти. Однак мало хто замислюється над тим, що багато рослин, зокрема первоцвіти, занесені до Червоної книги України та їх знищення може призвести до порушення діяльності цілої екосистеми.

Жителів та гостей столиці закликають бути свідомими та відмовитися від збору та придбання цих рослин. Про це повідомили представники Печерської райради у Facebook.

Так, в Україні зустрічаються наступні першоцвіти: підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, рябчик гірський, сон великий, сон лучний, горицвіт весняний, цибуля ведмежа, проліска дволиста, первоцвіт весняний, конвалія травнева, ряст щільний, печіночниця звичайна, фіалка та інші.

Однак, через зрив квітів, цінні та рідкісні види рослин стають все менш поширеними. За сезон в Україні знищується близько 20 мільйонів первоцвітів.

Важливо розуміти, що більшість першоцвітів не розмножуються вегетативно, тому пересаджені рослини не приживуться на вашій присадибній ділянці. Також варто зазначити, що ранньовесняні рослини є їжею для комах-запилювачів. Тому зривання квітів може ненавмисно призвести до знищення і рослин, і комах.

За торгівлю цими квітами передбачено штраф – від 1700 до 3655 грн. Від 510 до 1 700 грн. – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу, від 1 700 до 3 655 грн. – за рослини, зібрані на заповідних територіях, або занесених до Червоної книги (з конфіскацією рослин).

Первоцвіти належать до рідкісних та зникаючих видів рослин, більшість із яких занесені до Червоної книги України та охороняються законом.

Отже, збереження первоцвітів та інших ранньовесняних рослин є нашою спільною відповідальністю перед природою. На щастя, існують деякі прості кроки, які кожен з нас може зробити, щоб допомогти зберегти ці цінні рослини:

  • Не зривайте первоцвіти та інші ранньовесняні рослини з природних угідь.
  • Не копайте корені рослин для пересадження в своєму саду або на городі.
  • Не купуйте букети первоцвітів та інших ранньовесняних квітів, які зібрані з природи.
  • Вирощуйте первоцвіти та інші ранньовесняні рослини в своєму саду або на городі, якщо у вас є можливість.
  • Прибирайте сміття з природних угідь, щоб не заважати росту та розвитку первоцвітів та інших ранньовесняних рослин.
  • Розповідайте іншим про важливість збереження первоцвітів та інших ранньовесняних рослин та навчайте дітей цінувати природу.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чому не можна тримати вдома засушені квіти. Деякі люди вважають, що засушені квіти притягують негатив та погану енергетику до будівлі. Вони стверджують, що засохлі рослини символізують смерть та занепад. Також є повір’я, що засушені квіти забирають красу та молодість у жінок. Як і у разі забобонів, тут все залежить від особистих переконань людини.