Відомий європейський письменник "повернувся" до Росії: українці розлючені і вимагають пояснень (оновлено)

Читать на русском
Автор
1107
Фредерік Бакман повертається на ринок Росії
Фредерік Бакман повертається на ринок Росії. Фото Колаж "Телеграф"

За поясненням до письменника вже звернулось українське видання

Відомий письменник Фредерік Бакман приголомшив шанувальників повідомлення про повернення своїх творів на ринок Росії. Про це стало відомо після оприлюднення російською критикинею Галиною Юзефович інформації про передзамовлення книжок автора одним з видавництв РФ.

Українці у коментарях до останнього посту Бакмана в Instagram почали оборюватись такій новині. А видання "Книголав" заявило, що звернулось за розʼяснення до письменника та його агентів.

"У звʼязку із ситуацією, що склалася, стосовно повернення Фредріка Бакмана на ринок Росії, повідомляємо, що "Книголав" вже офіційно звернувся до агентів та автора із запитом щодо розʼяснення передзамовлення, яке відкрило російське видавництво", — йдеться у повідомленні.

Скрін поста Галини Юзефович у Telegram

Бакман припинив продаж своїх книжок Росії майже 2 роки тому — одразу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

UPD Сам Бакман пізніше відповів на скандал у мережі повідомленням у Instagram.

"Я отримав велику кількість повідомлень про те, що мої книги продаються в Росії. Це не те, що я схвалюю чи хочу. Жоден шведський автор, наскільки я знаю, не працює в Росії зараз. Мій поточні агенти (United Talent Agency) та попередні (Salomonsson Agency) дотримуються міжнародних правил і санкцій, а я персонально дотримуюся вказівок Swedish Pen. Старіші книги все одно продаватимуться в Росії проти моєї волі й, на жаль, немає способів для мене чи будь-якого іншого міжнародного автора зупинити це. Але я не продавав і не продаватиму нових книг жодному російському видавцеві доти, доки йде війна", — написав він.

Реакція українців у мережі

Загальне обурення вилилось у коментарі під постом письменника.

"Ви почали співпрацю з російськими терористами? Це — огидно", — пишуть у користувачі мережі.

"Просто насолоджуйтесь своєю кавою з українською кровʼю", — додають шанувальники письменника.

Не залишились у стороні і сторінки книголюбів. "Шановний містер Бакман, чому ви поновили продажі своїх книжок в Росії? Вам подобаються гроші і фінансування російської військової машини? Росія — справжнє зло. Ці гроші не принесуть нічого, окрім горя та крові", — пишуть коментатори.

"Чому ви повернулись на ринок Росії? Податки з продажів ваших книжок вбиватимуть українських людей", — додають у мережі.

"Привіт! Не могли б ви пояснити, чи це правда, що новела "Переможці" буде опублікована в Росії після того, як ця країна розпочала повномасштабну війну в Україні", — пишуть небайдужі.

"Як ваша співпраця з Росією? Ця ваша кава оплачена кривавими грошима смачна?" — пишуть обурені шанувальники.

"Ви насправді хочете публікувати свої книги направлені проти насильників та насилля в країні насильників та насилля?" — питають у Бакмана.

Водночас, на думку деяких людей, російські видавництва просто дотиснули письменника виконати контракти підписані до початку повномасштабного вторгнення.

Раніше "Телеграф" писав, що німецький автомобілебудівний концерн Daimler Truck останнім серед європейських та загалом західних компаній покинув автомобільний ринок Росії. Зазначимо, що ця фірма входить до Mercedes-Benz Group (колишня Daimler AG).