До цього ще були квіточки: що приготувало Сонце землянам та чи чекати на магнітні бурі

Читати російською
Автор

Астросиноптики оновили графік

Світило вирішило "потішити" землян геомагнітними штормами на цьому тижні. Одні з них, ймовірно, стануть наслідком канібальського викиду корональної маси (СМЕ) або через численні вибухи магнітних ниток.

Як повідомляються астросиноптики з сайту Spaceweather, протягом 7-13 лютого велика зірка викинула в космос кілька CME. Кілька з них можуть вдаритися по магнітосфері Землі цього тижня.

Нова модель прогнозу NOAA показує, що принаймні три сонячні грозові хмари наблизяться до нашої планети 13 лютого:

За словами вчених, СМЕ може стати причиною геомагнітної бурі класу G1-G2(слабка-помірна), із полярними сяйвами на високих широтах у північній Європі, Канаді та північних штатах США від Мену до Вашингтона.

"Канібальські CME зазвичай містять сильні поштовхи та посилені магнітні поля, які добре справляються зі своєю роботою, викликаючи геомагнітні бурі. Якщо таке нагромадження станеться, комбінований удар може спричинити геомагнітну бурю G3 (сильну) із полярними сяйвами в середніх широтах", — пояснюють фахівці.

Водночас вони додають, що на світилі протягом 12 лютого відбулось аж 9 сонячних спалахів і численні виверження магнітних ниток.

Обведений колом вибух (яскрава пляма) є джерелом сьогоднішньої радіаційної бурі класу S2. Однак вона не несе в собі ніякої великої загрози для нашої планети, а лише затемнення короткохвильового радіо всередині Полярного кола та засмічує камери деяких супутників, що обертаються навколо Землі.

Прогноз магнітних бур протягом 13-20 лютого

Згідно з графіком, який було оприлюднено на сайті Meteoagent, можна дізнатись, коли землянам чекати на будь-яке збурення.

Наразі, 13 лютого, магнітосфера планети відчуває на собі магнітну бурю 6 балів, яка вже 14 лютого зменшиться до слабкої, тобто 5 балів. А вже з 15 по 20 лютого очікується низька сонячна активність.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що скоро тривале потепління у лютому в Україні зміниться на морози.