Європа може перетворитися на царство льоду: вчені попереджають про наближення "кліматичного апокаліпсису"

Читать на русском
Автор
2193
Європа може перетворитися на царство льоду: вчені попереджають про наближення "кліматичного апокаліпсису"

Європі може загрожувати новий льодовиковий період

Вчені попереджають, що вже незабаром північна півкуля нашої планети може поринути у "кліматичний хаос" через порушення у функціонуванні атлантичної течії.

Як йдеться у матеріалі LiveScience, про це розповів експерт у галузі морських та атмосферних наук в Утрехтському університеті (Нідерланди) Рене ван Вестен. Його робота була оприлюднена в журналі Science Advances.

За його словами, світ наближається до переломного моменту. Річ у тому, що Атлантична меридіональна перекидаюча циркуляція (AMOC), яка переносить тепло від екватора до північної півкулі.

Саме цей "океанічний конвеєр" допомагає зберегти Європу та значну частину Північної Америки відносно теплими, проте археологічні розкопки дозволяють припустити, що періодично він зупиняється, що призводить до різких кліматичних змін. І далеко не в останню чергу це залежить від солоності води.

Двигун "конвеєра" знаходиться біля узбережжя Гренландії, де в міру танення льоду в Північну Атлантику надходить все більше прісної води, яка несеться на південь, повз Північну і Південну Америку, а потім на схід, повз Африку, а оскільки вона має більшу щільність, ніж солона, вона поступово опускається на дно. Тим часом більш солона і тепла океанська вода, що надходить з Тихого та Індійського океанів, проходить повз південну Африку, повертається у Флориду і продовжує рух вгору східним узбережжям США аж до Гренландії.

Однак тепер вчені виявили, що в роботу AMOC втручається потік прісної води, що знаходиться на 34 градусах південної широти (приблизно рівень Південної Африки), який змінює солоність океану у цьому районі.

Провівши моделювання дослідники дійшли висновку, що потік може сильно змінитися через це вже найближчу сотню років і призвести до катастрофічних наслідків.

По-перше, варто чекати на підняття рівня Атлантичного океану приблизно на 1 метр, що загрожує багатьом прибережним містам підтопленням, а по-друге, в Амазонії можуть помінятися сезони дощів та посухи, що вдарить по місцевих лісах.

Водночас найсерйозніші зміни відбудуться в Європі, де залежно від регіону температура повітря може впасти в середньому на 9-27 градусів. А оскільки зміни відбудуться за лічені роки, то адаптуватись до цього буде неможливо.

Водночас експерти ООН із "середнім ступенем переконаності" кажуть, що швидше за все настільки катастрофічними зміни не будуть, а до 2100 року чекати на них не варто.

Як повідомлялося раніше, 2023 став найспекотнішим в історії людства. Середня приземна температура зросла майже на 0,2 градуса та становила 1,48 градуса за Цельсієм.