Більш схожий на Землю, ніж вважалося: вчені знайшли на Марсі місце, де могло процвітати життя

Читать на русском
Автор
Марс
Марс

Лише в одному регіоні було знайдено десятки слідів тектонічної активності

Сьогоднішній Марс виглядає мертвою планетою, з практично відсутньою тектонічною активністю, проте це не завжди було так, а в деяких місцях знаходилися вулкани, які могли забезпечувати умови, придатні для розвитку життя.

Так група планетологів звернула увагу на регіон Марса під назвою Еріданія в південній півкулі й дійшла до висновку, що його рельєф швидше за все виник через вплив сил, що беруть свій початок з глибин планети, а не на її поверхні. Це може вплинути на майбутні місії з пошуку життя або ознак його існування там у минулому. Результати їх дослідження оприлюднені у журналі Nature

При цьому вчені відзначають, що сам регіон, швидше за все, був озером, що місцями досягав глибини близько кілометра, а вулканічна активність там спостерігалася близько 3,5 мільярда років тому.

"Довгоживучі вулканічні джерела поруч із водою могли живити гідротермальні системи, які могли сприяти розвитку життя. Принаймні, ці результати відкривають нам більше місць, де ми можемо шукати докази життя", — розповів один з авторів дослідження, планетарний геолог з Інституту планетарних наук штату Аризона (США) Астер Коварт.

Використовуючи дані ряду космічних апаратів, вчені змогли знайти в Еріданії 63 приклади вулканічної активності в минулому, серед них вулканічні куполи, стратовулкани, пірокластичний щит і кальдерні комплекси.

Механізми їх появи нагадують аналогічні вулканічні структури Землі, але відрізняються розмірами. Оскільки на Марсі менша сила гравітації (38% від земної), то в таких умовах вулканізм більш "вибуховий", а пірокласти — уламкові гірські породи, що утворюються в ході такої активності, — розлітаються на значно більші відстані.

Вчені вважають, що при подальшому дослідженні зможуть знайти й інші докази тектонічної активності не тільки в Еріданії, а й в інших місцях на Марсі.

Варто відзначити, що подібна підводна вулканічна активність дала можливість розвинутися на Землі, а тому вченим буде цікаво ближче поглянути на цей регіон у контексті вивчення умов, які могли бути на нашій планеті мільярди років тому.

Як повідомлялося раніше, вчені встановили, що умов Марса замало для того, щоб повністю винищити земні бактерії. Деякі культури як змогли вижити при моделюванні марсіанських умов, а й цілком успішно продовжували розмножуватися.