США збираються відправити на Місяць ядерний реактор: у NASA пояснили, навіщо це треба

Читать на русском
Автор
Місяць
Місяць

Перші проекти мають бути готовими протягом 12 місяців

У NASA серйозно задумалися про колонізацію Місяця і тепер поступово вирішують проблеми, які можуть виникнути під час заснування там першої постійної бази. Зокрема, вже зроблено перший крок на шляху до забезпечення потенційної людської колонії постійним джерелом електрики.

Як інформує Science Alert, для цього вчені вирішили не шукати варіантів з використанням відновлюваних джерел енергії, а натомість сфокусувалися на ефективності. Тому з компаніями Lockheed Martin, Westinghouse та IX було укладено 12-місячні контракти на створення мініатюрного ядерного реактора.

За цей термін компанії мають надати свій проєкт реактора та супутніх систем, на кшталт тепловідведення та розподілу енергії.

"Місячна ніч складна з технічного погляду, тому наявність такого джерела енергії, як ядерний реактор, який працює незалежно від Сонця, є сприятливим варіантом для довгострокових досліджень та наукових зусиль на Місяці", — пояснила директор програми "Демонстраційні місії технологій" NASA Труді Кортес.

Хоча варіант із сонячною енергією теж не відкидається, проте варто розуміти, що місячна ніч триває 14 діб, у ході яких база не зможе використати світило для виробництва електрики. Тому саме ядерний реактор має дозволити першим колоністам не перейматися перебоями на перших етапах місії.

У технічному завданні вказано, що реактор має важити менш як 6 тонн та виробляти 40 кіловатів енергії. Для порівняння, на Землі його потужності вистачило б, щоб забезпечити енергією 33 будинки.

Інші вимоги NASA не висувала, оскільки хоче, щоб компанії виявили нестандартний підхід у створенні своїх творінь

Очікується, що реактори пройдуть "бойове хрещення" на Місяці на початку 2030 років, а після цього в NASA запропонують розробити реактори спеціально для Марса.

Як повідомлялося раніше, вчені встановили, що умов Марса замало для того, щоб повністю винищити земні бактерії. Деякі культури як змогли вижити при моделюванні марсіанських умов, а й цілком успішно продовжували розмножуватися.