Подати документи на субсидію не виходячи з дому? Опублікована детальна відео інструкція

Читати російською
Автор

При подачі документів у лютому, треба звітувати про доходи з серпня

В Україні триває оформлення субсидії на опалювальний період, її призначають з місяця звернення. Подати документи можна не обов'язково з персональним візитом до Пенсійного фонду — це можна зробити online кількома способами. Один з них — через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Для того, щоб це зробити, потрібно зайти на портал та авторизуватися. Для того, щоб авторизуватися потрібен кваліфікований електронний підпис або можлива авторизація через банківську установу.

В особистому кабінеті кожного учасника можна знайти розділ "Комунікації з ПФУ" і там обрати в меню заяву на житлову субсидію чи пільгу. У Пенсійному фонді зауважили, що до того як ви почнете вводити свої дані та перевіряти актуальність наведених, потрібно підготувати копії документів у вигляді сканів. Це можуть бути різноманітні документи, наприклад договір оренди або договір на реструктуризацію боргу за комунальні послуги тощо.

Надавши згоду на дистанційне інформування, обираємо опцію "Заява про призначення та надання житлової субсидії". Надалі заповнюється онлайн форма заяви, де вказується загальна інформація про майбутнього отримувача субсидії, дані його паспорту та проживання. Також саме на цьому етапі обирається спосіб виплати субсидії.

Далі надається інформація про місце реєстрації та фактичного проживання, комунальні послуги, розповідається про членів родини та домогосподарства, а також членів сімей цих людей (це потрібно для того, щоб визначити майновий стан родини, а також порахувати середній дохід). Через кнопку "Додати файл" можна додати документи, які підтверджують проживання чи не проживання певної людини, надати довідку ВПО чи вище перераховані документи.

Перевіривши правильність наданих даних, натискаємо кнопку "Сформувати заяву". Система всередині сама перевірить наявність помилок, якщо їх не виявить, то пропустить далі. Ще раз перевіряємо правильність наданих документів, додаємо електронний підпис та відправляємо у Пенсійний фонд. Після розгляду вашої заявки відповідь Пенсійного фонду з'явиться у розділі "Мої звернення", можна буде подивитися її статус.

Раніше "Телеграф" розповідав, що для внутрішньо переміщених осіб процес подання документів на субсидію трохи відрізняється. Зокрема, їм не потрібно надавати договір оренди на приміщення в якому вони живуть.