Сумніваєтесь, чи дадуть субсидію: порахуйте її суму заздалегідь

Читать на русском
Автор
Подати документи на отримання субсидії можна онлайн
Подати документи на отримання субсидії можна онлайн. Фото Колаж "Телеграфу"

Для субсидії враховують доходи за останні пів року до місяця подачі, якщо заява надійшла після початку сезона

В Україні триває призначення субсидій на решту частини опалювального періоду 2023-2024. До 1 травня її сума буде більшою, враховуючи більші комунальні рахунки через опалення. З початку травня субсидію перерахують на неопалювальний період.

Щоб порахувати, чи варто вам подавати документи на виплату субсидії, можна скористатися інструкцією Пенсійного фонду. Знаючи середній дохід на кожного члена родини на місяць та суму, яку потрібно сплатити за комунальні послуги, можна розрахувати розмір очікуваної допомоги від держави.

Якщо по виплату звернутися в лютому, середній дохід вираховується, враховуючи місяці з серпня по січень. Для цього додаються суми за кожен місяць від кожного члена родини та діляться на кількість місяців у звітному періоді. Отримавши суму середнього доходу на місяць, її ділять на кількість людей в домогосподарстві, прожитковий мінімум (актуальний на 1 січня цьогоріч — 2920 грн), на 2 та множать на 15%. Так отримується відсоток обов'язкового платежу.

Як порахувати субсидію самостійно
Як порахувати субсидію самостійно

Для того, аби порахувати в гривні потрібно знову помножити на середньомісячний спільний дохід всіх членів домогосподарства. Цю суму потрібно платити обов'язково. Різницю з загальною вартістю комунальних послуг покриватиме держава.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як отримати субсидію внутрішнім переселенцям. Зазначимо, що допомога ВПО не враховується при підрахунку сукупного доходу домогосподарства.