Субсидія за наявності боргів за комуналку: у яких випадках дадуть допомогу

Читать на русском
Автор
Субсидія
Субсидія. Фото korrespondent.net

Роз’яснення ПФУ

Українці, доходи яких не дозволяють самостійно платити за комунальні послуги, мають право на отримання житлової субсидії. Допомогу на оплату комунальних послуг можуть призначити й тим, хто має заборгованість, але є чіткі умови.

"Житлова субсидія не призначається, у тому числі на наступний період, якщо домогосподарство має прострочену понад три місяці (на дату надання інформації) заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг або витрат на управління багатоквартирним будинком, що виникла протягом трьох років, та загальна сума якої (на день звернення за призначенням житлової субсидії) перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн)”, — пояснили у Пенсійному Фонді України.

При цьому є випадки, коли субсидію можуть призначити за наявності боргів зі сплати послуг ЖКГ. Якщо документально підтверджено сплату заборгованості або укладено договір про її реструктуризацію, або споживач оскаржив заборгованість у судовому порядку (є ухвала про відкриття провадження у справі). Цим людям житлова субсидія призначається протягом двох місяців від початку опалювального (неопалюваного) сезону.

Раніше "Телеграф" розповідав, за який період враховуються доходи при призначенні субсидії на комуналку, якщо звернутися за оформленням допомоги у лютому. Детальну відповідь громадянам дали у Пенсійному фонді України.