Субсидія для автовласників: кому відмовлять за наявності машини

Читать на русском
Автор
Машина має бути не нова
Машина має бути не нова. Фото Колаж "Телеграфа"

Власне авто може і не стати перепоною для отримання допомоги — перевірте своє

До кінця квітня ще можна отримувати субсидію на опалювальний період, а вже з 1 травня розраховуватимуть допомогу на неопалювальний період. Проблеми з триманням субсидії можуть виникнути у автовласників.

Згідно з постановою Кабміну № 848 (підпункт 2 пункту 14), житлову субсидію не призначать, якщо у будь-кого з проживаючих або члена їхньої родини є транспортний засіб, що має бути зареєстрований і який випустили менше як 5 років тому. Якщо в родині два чи більше автомобілі чи інших ТЗ, то з їхнього випуску має минути понад 15 років.

Є також і виключення:

  • транспортні засоби, що не враховуються — мопед та причеп
  • мотоцикли, які при купівлі та набутті права власності не коштували понад чотири мінзарплати того року, з якого призначається субсидія. Для 2024 з 1 січня мінімалку підняли до 7100 грн
  • транспорт, зібраний самостійно
  • транспорт, що отримали безоплатно чи купили через соцзахист
  • транспорт, що купили батьки-вихователі дитбудинків, прийомні батьки, в багатодітних родинах, в сім'ях з людьми з інвалідністю опорно-рухового апарату та іншими типами проблем зі здоров'ям.

Про наявність чи відсутність транспортних засобів потрібно повідомляти ПФУ. При подачі документів це вказується у декларації, а в разі купівлі під час отримання субсидії повідомляється окремо.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що ВПО також можуть отримати субсидію. Їм не потрібно надавати договір оренди.