Смерть мами-одеситки через Путіна і відмова від російських пісень: де зараз і що говорить про війну Тамара Гвердцителі

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 21 жовтня 2024, 09:41

До вторгнення співачка отримувала подяки від російського диктатора і співала з путіністами

Грузинська співачка Тамара Гвердцителі була популярна як на своїй батьківщині, так і в Росії та Україні. Під час Майдану у 2014 році артистка була тренером в українському шоу "Голос країни" у четвертому сезоні та була частою гостею Одеси, звідки родом рідна мама зірки.

"Це Путін убив мою маму", — цитував Гвердцителі український поет-пісняр Юрій Рибчинський. "Телеграф" розповідає, куди зникла співачка після повномасштабного вторгнення Росії в України та що говорить про війну.

Що відомо про Тамару Гвердцителі

Народилася у Тбілісі 18 січня 1962 року. Походить із древнього грузинського дворянського роду Гвердцителі по батьківській лінії. Родичі по маминій стороні, одеські євреї, були змушені залишити рідне місто, рятуючись від німецьких військ, і після довгих поневірянь влаштувалися в Тбілісі.

На її рахунку 17 випущених музичних альбомів. Співачка виконує пісні грузинською, російською, французькою, італійською, іспанською, англійською, івритом, українською, вірменською та німецькою мовами. Неодноразово виступала з французькою зіркою Мішелем Леграном.

Гвердцителі в молодості

Мама Тамари, Інна Кофман, була вчителькою російської мови та літератури. Жінка дуже любила Одесу, попри те, що останні 10 років прожила з дочкою в Москві.

Тамара Гвердцителі з мамою

Тамара Гвердцителі і війна в Україні

До 2022 року грузинка практично не покидала Росію та розважала росіян. Виконавиця виходила на одну сцену з путіністами та нерідко отримувала від російського диктатора подяки за свою творчість у РФ.

Фото: instagram.com/gverdtsiteli_official

24 лютого 2022 року Тамара Гвердцителі востаннє виклала в Інстаграмі пост, де привітала з російським Днем захисника Вітчизни. Після цього артистка закрила коментарі. Довгий час вона була небагатослівною, але демонструвала свою позицію діями.

Навесні 2022 року вона поїхала з Росії разом із мамою Інною, і з того часу більше не поверталася до країни-терористки. Співачка скасувала концерти в Росії та прибрала зі своєї програми пісні російською мовою. Живе на дві країни — у Грузії та США.

Український поет-пісняр Юрій Рибчинський, який написав для Тамари Гвердцителі не одну пісню ("Віват, Король!", "Скрипка грає"), в інтерв’ю на YouTube-каналі "ДІМ" у квітні 2024 року поділився, що після вторгнення мати співачки почала поступово згасати. Те, що відбувалося з Україною, особливо з рідною Одесою, глибоко ранило жінку. Того року восени вона померла.

Співачка з мамою-одеситкою

"З Гвердцителі ми зустрічалися вже після війни, в Іспанії бачилися з нею. Мама – одеситка. А все життя мама й Тамара були нерозлучні. Це для неї як права рука. Вони звикли разом бути. І мама дуже хороша жінка була. І коли почалася війна, коли почалися бомбардування Одеси, вона покликала Тамару й сказала: "Мою Одесу, Одесу-маму бомблять – ми прощаємося з Росією". І незважаючи на те, що там і статки, і квартира, і все. Більше ніж 10 років прожили в Москві, і вони повернулися в Грузію. Але вона так переживала, мама, що померла. Тому Тамара каже: "Це Путін убив мою маму". Вона не пробачила смерті мами. Для неї це справжня трагедія", — розповів Рибчинський.

Лише 2023 року Гвердцителі обережно висловила політичну позицію на концерті в Казахстані. "Сьогодні у світі коїться таке, що кожен із нас у душі має запалити свою свічку добра, миру, людяності", — сказала тоді артистка. Того ж року у Молдові зі сльозами на очах вона виконала улюблену українську пісню мами – "Скрипка грає".

Раніше ми писали про відому співачку, яка набула популярності в Росії. Дізнайтесь, як Наргіз Закірова підтримала Україну та зробила тату з Бандерою.