"Державі час врешті-решт починати заробляти на автогазі": експерт висловився про можливе здорожчання продуктів

Читати російською
Автор

Держава недоотримала 12 мільярдів через те, що акцизи дотепер не підвищені

Комітет Верховної Ради України нещодавно схвалив до другого читання законопроєкт про суттєве підвищення акцизів на пальне. Зокрема, акциз на автогаз може зрости з 70 до 250 євро за тонну. Це рішення викликало значне занепокоєння серед українців, особливо власників авто з ГБО, які побоюються "неминучої смерті" ринку автогазу в Україні.

У коментарі "Телеграфу" аналітик Консалтингової групи А-95 Артем Куюн розповів про можливі наслідки такого підвищення. "Згідно з нашими підрахунками, бензин може подорожчати на 1,5 гривні за літр, дизель — на 1,8-2 гривні, а автогаз — аж на 5,5 гривень", — пояснює експерт. Однак він вважає це закономірним процесом в умовах війни.

"Так, трішки здорожчають продукти, але це абсолютно нормально в нинішній ситуації. Державі час врешті-решт починати заробляти на автогазі", — наголошує Куюн. За його словами, підвищення акцизів можна розглядати як своєрідний "донат на армію", оскільки ці кошти спрямовуватимуться на зміцнення обороноздатності країни.

Експерт також звертає увагу на те, що навіть після підвищення акцизів, використання автогазу залишиться вигідним для водіїв. "Сьогодні літр автогазу коштує 26 гривень, а зросте у вартості до близько 30.50. Це не критично і не сильно відіб'ється на гаманцях українців", — зазначає Куюн. За його розрахунками, співвідношення цін між автогазом та бензином складе 52%, що все ще "екстравигідно" для споживачів.

Артем Куюн також прокоментував невдоволення аграріїв та промисловців щодо підвищення акцизів. "Я не розумію такого масового невдоволення. Акцизи мали бути збільшені набагато раніше, адже це суттєве наповнення держбюджету. Мова йде про кілька мільярдів, які не доотримав загальний фонд", — пояснює аналітик.

Експерт наголошує на важливому нюансі. Україна повністю живе на донорську допомогу, але на війну ці гроші ми витрачати не можемо. Але власні податки на війну ми можемо витрачати. Тому підвищення акцизів — це спосіб змістити ці податки в інший бік, з фондів, які ми не можемо витрачати на війну, у фонди, які для цього призначені.

Підсумовуючи, Артем Куюн зазначає, що хоча підвищення акцизів і призведе до деякого здорожчання продуктів, це необхідний крок для підтримки економіки та обороноздатності країни в умовах війни.

Більше читайте у матеріалі "Телеграфу": Автогаз "помре", а їздити на ГБО стане не вигідно? Експерт прокоментував скандальне підвищення акцизів на пальне.