Знищують склади з боєприпасами та ще багато всього: що відомо про бомби JSOW, які передадуть Україні (фото)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 26 вересня 2024, 14:01

"Телеграф" розповів, чим ця зброя важлива для нашої країни

Україна отримає від Сполучених Штатів "розумні" авіаційні бомби Joint Standoff Weapon (JSOW). Вони призначені для використання на винищувачах F-16. Їх передадуть Збройним силам України у рамках нового пакета військової допомоги.

"Телеграф" розповість, що це за зброя. А також, які цілі може вражати.

Ці бомби, відомі як Joint Standoff Weapon (JSOW), використовуються Збройними силами США, а також американськими союзниками. Вони здатні вражати цілі на відстані понад 130 км, що дасть Україні додаткові можливості для завдання ударів по російських об'єктах.

JSOW – тактична плануюча керована авіаційна бомба, призначена для ураження як стаціонарних, так і рухливих цілей за межами зон протиповітряної оборони. Її розробником є підрозділ Defense Systems & Electronics американської компанії Texas Instruments.

При цьому видання Defence Express називає надання цих авіабомб Україні "дивним вибором".

"Справа в тому, що AGM-154 JSOW не ракета, а малопомітна високоточна плануюча бомба загальною вагою близько 500 кг. Це не крилата ракета яка має дальність польоту у декілька сотень кілометрів та призначена для ураження тилових об'єктів, а авіабомба для скидання на дальність до 130 км, у випадку висотного польоту. Вони можуть бити на відстань до 130 кілометрів.

Крім того, AGM-154 JSOW може легко інтегруватися в мережево-орієнтовані операції, полегшуючи координацію з іншими дружніми силами. Ця інтеграція покращує загальну обізнаність про ситуацію та забезпечує ефективне планування та виконання завдань. З точки зору економічної ефективності, AGM-154 JSOW має явні переваги перед іншою бойовою зброєю повітряного базування. При вартості одиниці від $200 тисяч до $800 тисяч, залежно від типів/версій, її модульна конструкція та можливість адаптації корисного навантаження мінімізують потребу в кількох системах озброєння, потенційно знижуючи витрати, пов’язані з закупівлею, обслуговуванням і логістикою.

Сумісність з літаками

Відомо, що AGM-154 JSOW може запускатися з літаків ВПС, ВМС або морської піхоти США. Плануюча бомба може бути встановлена ​​на F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 , AV-8B Harrier, бомбардувальники B-2 Spirit і B-52, а також літаки A-10.

Також є можливість інтегрувати її з базовим ударним винищувачем F-35A Lightning II і палубним літаком F-35C. Бомба може перевозитися у внутрішньому відсіку літака F-35. Авіаційно-сумісна конструкція ракети зменшує витрати на інтеграцію з майбутніми літаками.

Чому для України важливі AGM-154 JSOW

AGM-154 JSOW не мають такого радіусу дії, як крилаті ракети повітряного базування. Наприклад, як британо-французькі Storm Shadow / Scalp-EG , які Україна отримала і застосовує, або німецькі крилаті ракети Taurus KEPD 350, про які ми довго мріємо. Вони також не настільки потужні, далекобійні, смертоносні чи непомітні, як крилаті ракети AGM-158 JASSM, яких Україна найбільше хоче для своїх F-16. Однак це все ж дає Україні зброю, яка може стріляти з безпечніших відстаней по зосередженню російських військ, ППО та іншим цілям, а також обходити дію ППО.

Саме це може допомогти нашим ЗСУ вражати цілі в тилу ворога, знищуючи його базові аеродроми, склади боєприпасів, техніку і навіть особовий склад.

Раніше "Телеграф" писав, що США близькі до угоди про надання Україні крилатих ракет великої дальності класу повітря-поверхня JASSM. Вони могли б досягти цілей вглибині Росії.