Транзит нафти через Україну: як довго Путін зможе заробляти на Європі

Читати російською
Автор
Новина оновлена 10 вересня 2024, 17:32

Експерт наголошує, що жодної "зради" не відбулось

Угорська енергетична компанія MOL досягла домовленості щодо продовження транспортування російської нафти українським трубопроводом. Відтепер MOL самостійно закуповуватиме нафту на кордоні України з Білоруссю та відповідатиме за її доставку на територію Угорщини. Раніше цим займалася російська компанія "Лукойл", але санкції унеможливили її діяльність в Україні. Нова угода дозволяє MOL виступити посередником та обійти обмеження, що фактично зупинили експорт нафти до Угорщини та Словаччини.

"Телеграф" розпитав експерта з енергетики Геннадія Рябцева, що означає ця угода для України, і скільки часу ми ще будемо дозволяти росіянам заробляти на енергоносіях. Крім того, доктор наук, професор розповів, чи дійсно Україна піддалась тиску Орбана і не хоче остаточно псувати з ним стосунки.

"Контракт між Укртранснафтою і Транснєфтю залишається чинним без змін. Йдеться про транзит певних обсягів нафти через Україну", — пояснив фахівець.

За його словами, єдина зміна полягає в тому, що угорська компанія закуповуватиме сировину на українсько-білоруському кордоні. "Це не впливає на ситуацію. MOL убезпечила себе від можливого внесення Транснєфті до санкційного списку РНБО", — зазначив Рябцев.

Експерт наголосив, що Україна просто продовжує виконувати свої зобов'язання щодо транзиту згідно з частиною 2-ї 276-ї статті угоди про асоціацію з ЄС. "Ми не порушуємо жодних санкційних обмежень — ні власних, ні запроваджених Євросоюзом. Для трубопровідного постачання нафти зроблено виняток, який стосується заводів MOL в Угорщині та Словаччині", — підкреслив Рябцев.

На запитання про те, скільки ще ми будемо дозволяти росіянам заробляти на енергоносіях, експерт відповів: "До 2029-2030 року". Разом з тим, Україна також отримує "копієчку" від цього транзиту. Щодо розміру прибутків України, Рябцев зауважив, що все залежатиме від обсягів транспортованої нафти.

"Україна не постачає нафту, а лише транспортує її зі сходу на захід, заробляючи на цьому. Це не Україна підписала угоду, це MOL підписала угоду з російськими постачальниками", — підсумував експерт.

Раніше "Телеграф" писав, що постачання російської нафти "Лукойл" до Угорщини було припинено через нещодавнє посилення санкцій з боку України. В Угорщині різко розкритикували ці зміни.