Помідори за ціною золота: скільки доведеться заплатити за томати у липні

Читати російською
Автор
Новина оновлена 12 липня 2024, 10:58

"Телеграф" розповів, яка ціна популярного овоча в українських супермаркетах

В Україні у липні змінилися ціни на популярні овочі. За деякі з них тепер доведеться віддати дорожче.

"Телеграф" розповідає, скільки коштують томати в популярних супермаркетах країни у другий тиждень липня.

Цінник на червоні помідори підскочив з 79,49 грн/кг до 98,99 грн/кг. Однак подорожчання зачепило не всі види. Наприклад, рожеві подешевшали з 87,13 грн/кг до 79,90 грн/кг, а вершка знизилася в ціні майже на 10 гривень, до 81,13 грн/кг.

Причиною цього є літня спека, адже друга половина червня занадто суворо відобразилася для фермерів. Спека, засуха призвели до втрати врожаю чи псуванню городніх культур.

Чому ціни на томати залишаються рекордно високими

Після повномасштабної агресії РФ, окупації основних виробничих регіонів тепличного овочівництва, руйнування тепличних господарств частка імпортних тепличних овочів на українському ринку за певним продуктам досягнула 50%. Це також позначилося на цінах. Про це розповів аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, міжнародний консультант ФАО Євген Кузін під час форуму "Інтенсивне овочівництво: заробити на теплиці".

Експерт зазначив, що у 2023-2024 роках частка імпорту почала зменшуватися, але в сегменті помідорів ця тенденція відчувалася найменше. Кузін пояснив, що це робить вирощування культури привабливим для інвесторів.

Раніше "Телеграф" писав, скільки коштує херсонський кавун та чи очікувати на здешевшання.