Скільки коштуватиме свинина перед Новим роком

Читать на русском
Автор

Небезпечна дешева свинина може потрапити на ринок

Закупівельна ціна на свинину обвалилася майже на третину — зі 100 до 70 гривень за кілограм живої ваги. Виробники працюють у збиток, а експерти попереджають про небезпечну тенденцію: дешеве м'ясо може бути від інфікованих африканською чумою тварин. При цьому в магазинах свинина коштує від 200 гривень, а сало досягає 600 гривень за кіло.

"Телеграф" розповідає, чому ціни на свинину змінюються так кардинально, коли варто купувати м'ясо до Різдва та Нового року і як не потрапити на продукцію від хворих свиней.

Ціна впала на 30% за місяць

Аналітик м'ясного ринку Микола Бабенко в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" пояснив масштаб проблеми. Падіння ціни понад 30% за один місяць — це значне зниження для галузі.

Середні закупівельні ціни на живець свиней

"Це живої ваги свиней. Це там, де собівартість знаходиться на рівні 50 гривень, а ціна реалізації була 100 гривень. То зараз ціна реалізації 70 гривень", — розповів експерт.

Микола Бабенко

За його словами, обвал цін відбувся через спалахи африканської чуми свиней. На жаль, в п'яти західних областях України, а також у Чернігівській та Київській областях почали виникати нові вогнища захворювання.

Це проблема, яка у 2024 році забрала до 40% поголів'я свиней і тоді призвела до зниження цін, нижча за собівартість. Ціни тоді були менше ніж 50 гривень, —

Чому виробники продають у збиток

Головна причина цінового хаосу — африканська чума свиней та відсутність компенсацій за знищене поголів'я. Свинокомплекси, де виникає спалах АЧС, змушені продавати всі вікові групи тварин за половину вартості.

Свинокомплекси, яких виникає спалах АЧС через відсутність компенсацій за свиней у випадку захворювання, вони продають наднормово всі віково-вагові групи свиней. І реалізація відбувається за половину вартості, —

Ці дешеві свині провокують зниження ціни на всьому ринку. Кондиційні тварини від здорових господарств також ніхто не купуватиме по високій ціні в такій ситуації.

За словами експерта, ситуація повторює сценарій 2024 року, коли найбільші виробники виходили на ринок з інфікованими свинями та обвалювали ціни для всіх гравців.

Ціни на свинину в листопаді

Європейський фактор тисне на ціни

Ситуацію ускладнює перший за 30 років спалах АЧС в Іспанії, який стався 30 листопада 2025 року. Частина експортних сертифікатів іспанської свинини вже скасована, що може призвести до припливу дешевої європейської продукції в Україну.

Додає те, що знизиться суттєво ціна на свинину через імпорт, —

На польській біржі CennikRolnicze середня ціна на живих свиней становить 53,48 гривень за кілограм, що значно нижче українських показників навіть після падіння.

Блекаути додають 10% до собівартості

Відключення електроенергії стали ще одним фактором, який впливає на вартість виробництва. Микола Бабенко підтвердив, що витрати зросли на 10% через необхідність автономного енергозабезпечення.

Це живі організми, хоч галузь вирощування і переробки вже давно адаптувалася до нових викликів з блекаутами. І всі мають генерацію власну, але вона не забезпечує ні в кого на 100% потреби. Це максимум 50-60%, —

Якщо з електрикою щось піде не так, за добу може загинути все поголів'я. Кормороздача, подача води, вентиляція — все залежить від безперебійного живлення.

Ціни в магазинах: чому така різниця

Багато споживачів не розуміють: якщо закупівельна ціна 70 гривень, чому в магазині свинина коштує 200-300 гривень? Микола Бабенко детально пояснив механізм ціноутворення.

Якщо ми говоримо про живих свиней і про реалізацію м'яса, то м'ясо, вихід від живої свині, рівно 50%. Не на кістці, а саме м'ясо, —

Тобто при ціні живої ваги 70 гривень собівартість м'яса на свинокомплексі вже становить 140 гривень. До цього додається транспортування, забій, доставка до торгової мережі, націнка переробника та роздрібна націнка.

За даними сайту "Мінфін", станом на початок грудня в супермаркетах ціни стартують від 266 гривень (грудинка), середня ціна ошийка — 334 гривень.

Ціни на свинину в різних мережах супермаркетів

Прогноз на Новий рік та Різдво

Приватний заготівельник із Васильківського району Київщини Олександр у ексклюзивному коментарі "Телеграфу" поділився актуальними цінами та прогнозами. Він купує свиней у населення, забиває та реалізує на базарі.

"В даний час жива вага 100 гривень, на місці", — розповів підприємець про ціни у приватних господарствах. У фермерів, які тримають тисячі голів, ціна нижча — 85-87 гривень.

Актуальні ціни на базарі (Васильківський район):

  • Щоковина — 130-140 гривень
  • Пахвина — 200 гривень
  • Генеральське сало — 600 гривень
  • Спинка — 200-250 гривень залежно від товщини
  • Бочок — 250-300 гривень
  • Підчеревина — 250-270 гривень
  • Задня частина — 210-220 гривень
  • Лопатка — 200 гривень
  • Корейка — 240-250 гривень

За його словами, перед Різдвом та Новим роком буде традиційне підвищення, адже закінчується піст, але воно не буде суттєвим.

Я не думаю, що ціна на свята особливо підніметься. Тому що, як говориться, пропозиція велика, а купівельна спроможність населення значно менша, —

Мертвий сезон після свят

Підприємець також розповів про сезонність ринку. "Після Нового року, десь після десятих чисел, в другій декаді вона упаде, буде мертвий сезон аж до кінця лютого. Кожен рік так", — пояснив Олександр.

Тому багато хто скупляється салом по зниженій ціні перед Новим роком та кидає на заморозку. До свят ціна на сало трохи падає, бо м'ясо купують активніше.

Плюс у нас ще буде ранній Великдень. Закоптить якогось сальця, м'ясця. Воно завжди буде дуже доречним, —

Чому генеральське сало коштує 600 гривень

Високу ціну на сало пояснює дефіцит товару. Микола Бабенко зазначив: промислові підприємства не вирощують свиней до великої ваги, коли накопичується жир.

Приватний сектор, який раніше вирощував товсте сало, дуже постраждав у 2024 році від АЧС. "Я думаю, що в приватному секторі поголів'я свиней зменшилося навіть більше, ніж в промисловому секторі", — констатував Бабенко.

Олександр пояснив технічні причини:

На таких свинях просто апріорі такого сала не буде, воно не встигає нарости. Тому що тварину треба тримати до року, щоб на ній наросло сало 3-4 сантиметри товщиною.

У великих фермерів свині живуть лише 6 місяців та набирають 130-140 кілограмів. З 95 кілограмів битої ваги максимум 20 кілограмів — це сало, решта — м'ясо. А сало тонке, 1,5-2 сантиметри.

Чи варто робити запас м'яса

Експерти сходяться на думці: закупитися вигідно зараз або на наступному тижні. Після 20 грудня почнеться передсвятковий ажіотаж.

Багато хто так і робить. До Нового року скупляється із запасом, кидають на заморозку, —

М'ясо та сало чудово зберігаються при мінусових температурах та не втрачають смакових якостей.

Як не купити м'ясо від хворої свині

Найбільша небезпека — потрапити на продукцію від тварин, інфікованих африканською чумою свиней. Хоча вірус не шкідливий для людей, таке м'ясо має специфічний запах.

Олександр детально розповів про систему контролю. Після забою він їде на базар із ветеринарною довідкою. Там роблять клеймування, а також ветеринарні аналізи на захворювання.

Якщо виявляють захворювання, м'ясо відправляють на утилізацію або на тушкованку. "Немає такого бардака, як колись було, торгували, хто чим попало", — запевнив експерт.

Основні ознаки м'яса від хворої тварини:

  • Специфічний неприємний запах
  • При варінні виділяє різкий аромат
  • Колір може бути нетиповим

Купувати на базарі чи в супермаркеті

Експерт радить звертати увагу на наявність ветеринарної документації. На ринках проводиться обов'язкове клеймування, а в супермаркетах діють сертифікати якості.

"Це все перевіряється дуже досконально", — запевнив підприємець.

Головне правило: якщо ціна підозріло низька, це може бути сигналом про проблемну продукцію. Нормальна закупівельна ціна зараз — 90-100 гривень за живу вагу у приватників.

Експерти радять споживачам закупитися м'ясом зараз, поки ціни залишаються відносно низькими, та бути обережними з підозріло дешевою продукцією.