Вчені розгадали таємницю привабливості картини "Дівчина з перловою сережкою"

Читати російською
Автор

Споглядання справжнього витвору мистецтва викликало реакцію, в десять разів більшу, ніж погляд на репродукцію

Розгадати таємниці історії чи знайти секрет привабливості картини — вченим це під силу. Одна з найпопулярніших картин у світі "Дівчина з перловою сережкою" Яна Вермеєра виявилася "з секретом".

Нейробіологи вивчили продуктивність мозку під час споглядання полотна. Явище, яке виникає в мозку — "Петля постійної уваги". Воно унікальне. Увага глядача спочатку концентрується на очах дівчини, потім на роті, потім на сережці, потім знову на очі — і так продовжується по колу, що змушує довше споглядати картину.

Вимірюючи мозкові хвилі, вчені також виявили, що частина мозку, яка керує свідомістю та особистісною ідентичністю, була найбільш стимульованою.При цьому справжня картина в музеї викликала емоційну реакцію в десять разів сильніше, аніж репродукція. Перевірили на 10 піддослідних.

Наявність трьох фокусних точок відрізняє картину "Дівчина з перловою сережкою" і від інших робіт Вермеєра. Подібні досліди на інших картинах не проводились, вчені зацікавлені зробити їх при спогляданні "Мони Лізи".

Раніше "Телеграф" розповідав про виявлення могили дочки давньоєгипетського правителя. Важливість не тільки у виявленні гробниці, а й нових текстах, знайдених в ній.