Була у таборах 34 роки та пограбована у літньому віці: чим відома поетеса Ірина Сеник і як виглядає її могила (фото)

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 25 жовтня 2024, 20:18

Поетеса була членом ОУН та визнана одною зі 100 героїнь світу

Сьогодні 25 жовтня виповнюється рівно 15 років, як не стало української поетеси Ірини Сеник. Видатна жінка провела 34 роки у засланнях і таборах, а була реабілітована лише в 1991 році.

Ірина Сеник — член ОУН та Української гельсінської групи. "Телеграф" розповідає, що відомо про незламну поетесу, яку цинічно пограбували та побили у літньому віці.

Що відомо про Ірину Сеник

Народилася у Львові 8 червня 1926 року в родині січового стрільця Михайла Сеника та Марії Сеник. Закінчила "Рідну Школу" ім. Короля Данила, а також приватну дівочу гімназію Іллі та Іванни Кокорудзів (Українське педагогічне товариство).

Фото: uain.press

Почала писати вже у 9 років, а в 13 — Вступила до юнацтва ОУН. У 1941 році Сеник стала членом організації, де виконувала роль зв'язкової Крайового проводу під псевдонімом "Леся". У 1944 році вступила на факультет іноземних мов (англійська філологія) Львівського університету.

Перший арешт за діяльність національно-визвольного руху

У 1945 році НКВД ув'язнило 19-річну поетесу у тюрмі на Лонцького, де вона зазнала нелюдських тортур: одного разу їй дротяною нагайкою перебили хребет, через що Ірина на все життя залишилася інвалідом. Через рік Сеник отримала вирок — 10 років позбавлення волі. Покарання відбувала в Іркутській тюрмі, а після цього перебувала на засланні протягом 13 років. До України Ірина Сеник повернулася у 1968 році, але їй було заборонено проживати у Львові та області. Жінка влаштувалася медсестрою у туберкульозній лікарні в Івано-Франківську, де стала членкинею місцевої та львівської груп захисту політв'язнів.

Фото: uain.press

Другий арешт Ірини Сеник

У 1973 році через політичні переконання була знову засуджена до 6 років ув'язнення у виправно-трудовій колонії суворого режиму з подальшим засланням на 5 років. Термін Сеник відбувала в Мордовії, а заслання — у Казахстані. У 1979 році приєдналася до Української гельсінської групи.

Повернення в Україну

У 1983 році повернулася в Україну, але як "особливо небезпечна рецидивістка" не могла оселитися ближче ніж за 101 кілометр від рідного Львова. Натомість поетеса оселилася у Бориславі у Львівській області. Цього ж року вийшла заміж за колишнього політичного в’язня Василя Дейка. Лиш у 1991 році Ірина Сеник була повністю реабілітована.

Фото: uain.press

Поезії Сеник були вперше опубліковані у книзі "Нездоланний дух", що містить твори українських жінок-політв’язнів (Балтимор-Чікаґо-Торонто-Париж, 1977). Окремі видання представлені у книгах "Сувій полотна" (Нью-Йорк, 1990) та "Біла айстра любові" (Гонконг, 1992).

Ірина Сеник є засновницею Товариства української мови та Української гельсінської спілки в Бориславі. Вона була головою місцевого відділення Союзу українок і членом Ліги українських жінок. У 1998 Сеник відвідала американське місто Рочестер, де на з'їзді Світової федерації українських жіночих організацій була визнана однією зі 100 героїнь світу.

Фото: uain.press

Пограбування та смерть Ірини Сеник

Останні роки життя поетеса провела прикутою до ліжка. У лютому 2002 року троє незнайомців вломилися у квартиру літньої жінки, побили та пограбували її. Померла Ірина Сеник 25 жовтня 2009 року. Вона похована у Львові, поруч з іншими дисидентами на Личаківському кладовищі.

Надгробок Ірини Сеник на полі почесних поховань Личаківського цвинтару у Львові. Фото: lviv-rda.gov.ua
На Львівщині вшанувують пам’ять відомої українки, дисидентки Ірини Сеник. Фото: lviv-rda.gov.ua

Нещодавно у "Дизель Шоу" вшановували память загиблої у ДТП колеги. Дізнайтеся, як виглядала актриса Марина Поплавська у молодості.