Повернення дружини, карабін за півмільйона і дуже багато готівки. ЗМІ вивчили декларацію судді Босого

Читати російською
Автор

Голова Господарського суду Києва Вадим Босий "повернув" до декларації дружину, з якою раніше нібито розлучився, аби мати можливість записувати на неї коштовне майно сумнівного походження. Крім того, в декларації за 2022 рік у судді також зʼявився дорогий карабін і багато готівки і депозитів. Про це йдеться в сюжеті журналістів "СтопКор", які проаналізували оприлюднені документи на сайті НАЗК. Вони також повідомили, що звернулися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з проханням перевірити декларацію Босого, і отримали підтвердження, що звернення взято в роботу.

Як стало відомо раніше, колишня дружина Босого уже після їхнього фіктивного розлучення придбала трикімнатну квартиру в елітному ЖК "Джек Хаус" у середмісті столиці – таке житло на сайтах з нерухомості оцінюється приблизно у 400 тис. доларів. Водночас, родина батьків судді набула у власність оселю за 53 тисячі "зелених". А дочка, яка майже не має власних доходів, придбала апартаменти за приблизно 200 тисяч доларів, йдеться в сюжеті.

Однак із відкриттям на сайті НАЗК даних декларування за 2022-2023 рік доступними стали й інші подробиці. Зокрема, офіційний дохід Вадима Босого на посаді голови Госпсуду Києва за останній звітний рік, включно з відпустками та лікарняними, склав понад 1,3 млн грн, тобто приблизно 112 тисяч на місяць. "Станом на 2022 рік у Босого також відбулось поповнення грошових коштів на рахунках або готівкою: загальна сума заощаджень склала вже понад 2 млн грн та майже 25 тисяч доларів", — сказано в матеріалі.

Судячи з декларації за 2023 рік, у розпал війни Вадим Босий придбав за пів мільйона гривень коштовний карабін Cadex CDX-40 Shadow калібру 375 CheyTac. Покупку було оформлено через ТОВ "ЄВРОПА АРМ СПОРТ". Вартість зброї — майже третя частина офіційного доходу судді за рік, відзначають журналісти.

"Наразі до нашого розслідування підключились Вища кваліфікаційна комісія суддів України і НАБУ. У ВККС повідомили, що вони прийняли звернення СтопКору щодо перевірки декларацій Босого, воно вже на розгляді, і навіть призначена відповідальна особа", — інформують журналісти.

Раніше ЗМІ також розповідали про те, що очільник Госпсуду Києва Вадим Босий ще у 2008 році офіційно розлучився з дружиною Катериною. Однак, за даними ЗМІ, продовжив користуватися оформленим на неї елітним майном. Ба більше, поза шлюбом "екси" навіть народили дитину. Проте у попередніх деклараціях служитель Феміди про це не повідомляв.