Повернення дружини, карабін за півмільйона і дуже багато готівки. ЗМІ вивчили декларацію судді Босого

Читать на русском
Автор
1088
Суддя Вадим Босий
Суддя Вадим Босий. Фото Обозреватель

Голова Господарського суду Києва Вадим Босий "повернув" до декларації дружину, з якою раніше нібито розлучився, аби мати можливість записувати на неї коштовне майно сумнівного походження. Крім того, в декларації за 2022 рік у судді також зʼявився дорогий карабін і багато готівки і депозитів. Про це йдеться в сюжеті журналістів "СтопКор", які проаналізували оприлюднені документи на сайті НАЗК. Вони також повідомили, що звернулися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з проханням перевірити декларацію Босого, і отримали підтвердження, що звернення взято в роботу.

Як стало відомо раніше, колишня дружина Босого уже після їхнього фіктивного розлучення придбала трикімнатну квартиру в елітному ЖК "Джек Хаус" у середмісті столиці – таке житло на сайтах з нерухомості оцінюється приблизно у 400 тис. доларів. Водночас, родина батьків судді набула у власність оселю за 53 тисячі "зелених". А дочка, яка майже не має власних доходів, придбала апартаменти за приблизно 200 тисяч доларів, йдеться в сюжеті.

Однак із відкриттям на сайті НАЗК даних декларування за 2022-2023 рік доступними стали й інші подробиці. Зокрема, офіційний дохід Вадима Босого на посаді голови Госпсуду Києва за останній звітний рік, включно з відпустками та лікарняними, склав понад 1,3 млн грн, тобто приблизно 112 тисяч на місяць. "Станом на 2022 рік у Босого також відбулось поповнення грошових коштів на рахунках або готівкою: загальна сума заощаджень склала вже понад 2 млн грн та майже 25 тисяч доларів", — сказано в матеріалі.

Судячи з декларації за 2023 рік, у розпал війни Вадим Босий придбав за пів мільйона гривень коштовний карабін Cadex CDX-40 Shadow калібру 375 CheyTac. Покупку було оформлено через ТОВ "ЄВРОПА АРМ СПОРТ". Вартість зброї — майже третя частина офіційного доходу судді за рік, відзначають журналісти.

"Наразі до нашого розслідування підключились Вища кваліфікаційна комісія суддів України і НАБУ. У ВККС повідомили, що вони прийняли звернення СтопКору щодо перевірки декларацій Босого, воно вже на розгляді, і навіть призначена відповідальна особа", — інформують журналісти.

Раніше ЗМІ також розповідали про те, що очільник Госпсуду Києва Вадим Босий ще у 2008 році офіційно розлучився з дружиною Катериною. Однак, за даними ЗМІ, продовжив користуватися оформленим на неї елітним майном. Ба більше, поза шлюбом "екси" навіть народили дитину. Проте у попередніх деклараціях служитель Феміди про це не повідомляв.