Українською, по-українськи чи по-українському? Мовознавець розказав, як правильно

Читать на русском
Автор
Ілюстраційне фото Новина оновлена 02 вересня 2024, 14:20
Ілюстраційне фото

Фахівець дав відповідь на одне з найпоширеніших питань

Як правильно говорити "по-українськи", "українською" чи чи "по-українському". Це одне із найчастіших запитань, яке виникає у тих, хто вивчає українську мову.

Відомий викладач і мовознавець Олександр Авраменко дав відповідь. Про те, як слід правильно говорити, він розповів в ефірі "Сніданку з 1+1".

"Одне із найпоширеніших питань, яке ви ставите, таке — чи правильно сказати: говорити по-українськи? Відповідаю: так, правильно, але це рідковживаний варіант.", — зазначив він.

Але він зазначив, що краще сказати: "говорити по-українському". Але і ця форма не ідеальна. Найбільш органічний і поширений варіант — "говорити українською".

"Раджу віддавати перевагу саме цьому варіанту (говорити українською), він найбільш органічний, природній. І в жодному разі не кажіть — на українській мові", — додав Авраменко.

Він зауважив, що усі три варіанти правильні.

Раніше "Телеграф" розповів, як правильно вітати українською з минулим святом. Виявляється, є декілька варіантів того, як можна сказати правильно. Всі ці фрази ми чуємо часто. Окрім того, читачам розповіли й про те, як влучно називати спекотну погоду українською.