Україна очікує першу фіндопомогу: що буде з курсом долара

Читати російською
Автор

На показники впливають певні фактори

Новий тиждень, ймовірно, не принесе великих змін на готівковому ринку. Середній валютний курс долара не перевищить у продажі 38,3 гривні.

Як прогнозує фінансовий аналітик Андрій Шевчишин, передає ТСН, протягом 5-11 лютого НБУ намагатиметься керувати ситуацією на ринку. Однак окрім економічних чинників, таких як надання фінансової допомоги, на валюту впливають також і емоційні — блокування банківських рахунків військовозобов'язаних.

"ЄС 1 лютого прийняв рішення надати Україні нову фінансову допомогу у розмірі 50 млрд євро протягом чотирьох років. Перший транш очікується вже в березні в сумі 4,5 млрд. євро. До речі, у березні також очікуємо кошти від МВФ. Питання допомоги від США досі не визначене, хоча обнадійливі сигнали періодично з'являються у ЗМІ. Всі перераховані чинники зміцнюють гривню", — каже аналітик.

За його словами, Нацбанк надасть можливість безготівковій гривні зміцнитись до 37,5 гривні. Готівковий курс долара в середньому в продажу коштуватиме 38,3 гривні.

Він також наголошує на тому, що, окрім економічних, є також емоційні фактори, які впливають на ситуацію. Зокрема мовиться про фейки й спекуляції з приводу блокування банківських рахунків військовозобов'язаних.

"Є ймовірність, що це у підсумку може призвести до стрімкого зняття коштів з рахунків, зростання попиту на готівкову валюту і спекулятивний стрибок курсу", — пояснює Шевчишин.

Курс долара станом на 5 лютого в Україні

За даними порталу "Мінфін", у понеділок, 5 лютого, середній курс долара в українських банках становить 37,55 грн (купівля) та 38,10 (продаж). Готівковий курс — 37,92 (купівля) та 38,05 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 37,56 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Україні американська валюта може здорожчати до 40,7 гривні вже до початку другої половини 2024 року.