Долар поки стабільний, але...: що буде з курсом валют у лютому

Читать на русском
Автор
Банкнота Новина оновлена 05 лютого 2024, 08:36
Банкнота. Фото Pixabay

Україна в очікуванні надання фінансової допомоги

Показники у банку та в обмінниках у цьому місяці залежатимуть від рішень ЄС щодо надання макрофінансової допомоги Україні. Тому ситуація на ринку може розвиватись в одному з двох сценаріїв.

Як прогнозує член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передає Факти ICTV, з 1 лютого має бути прийнятим рішення щодо додаткового пакета фінансування на суму 50 мільярдів євро. А для Києва Конгрес США ще не ухвалив надання виплат на суму понад 60 млрд доларів.

За його словами, через це існує два сценарії розвитку на валютному ринку.

"Саме рішення партнерів вплине на подальшу економічну ситуацію в Україні: якщо допомогу ухвалять, курс буде стабільним. Якщо макрофін надходитиме з проблемами – курс, імовірно, буде послаблюватися", — пояснює експерт.

Пендзин каже, що наразі курс долара вхопив стабільність, бо почав зміцнюватись. За його словами, порушити "тишу" може тільки збільшення соціальних виплат у середині лютого. Тому, якщо до цього часу не буде виділено допомогу, то українцям варто готуватись до послаблення курсу.

"У разі проблем з макрофіном, Нацбанк вимушений буде послаблювати курс для того, щоб зберегти валютні резерви й дати Міністерству фінансів додаткові ресурси для виплат. Спершу Мінфін буде шукати можливості збільшити залучення через облігації внутрішньої державної позики", — мовиться у виданні.

Курс долара в Україні станом на 2 лютого

За даними порталу "Мінфін", у п'ятницю, 2 лютого, середній курс долара в українських банках становить 37,60 грн (купівля) та 38,15 (продаж). Готівковий курс — 38,03 (купівля) та 38,15 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 37,60 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, чи можливий хаос на валютному ринку найближчими місяцями.