Україна очікує першу фіндопомогу: що буде з курсом долара

Читать на русском
Автор
Банкнота
Банкнота. Фото Pixabay

На показники впливають певні фактори

Новий тиждень, ймовірно, не принесе великих змін на готівковому ринку. Середній валютний курс долара не перевищить у продажі 38,3 гривні.

Як прогнозує фінансовий аналітик Андрій Шевчишин, передає ТСН, протягом 5-11 лютого НБУ намагатиметься керувати ситуацією на ринку. Однак окрім економічних чинників, таких як надання фінансової допомоги, на валюту впливають також і емоційні — блокування банківських рахунків військовозобов'язаних.

"ЄС 1 лютого прийняв рішення надати Україні нову фінансову допомогу у розмірі 50 млрд євро протягом чотирьох років. Перший транш очікується вже в березні в сумі 4,5 млрд. євро. До речі, у березні також очікуємо кошти від МВФ. Питання допомоги від США досі не визначене, хоча обнадійливі сигнали періодично з'являються у ЗМІ. Всі перераховані чинники зміцнюють гривню", — каже аналітик.

За його словами, Нацбанк надасть можливість безготівковій гривні зміцнитись до 37,5 гривні. Готівковий курс долара в середньому в продажу коштуватиме 38,3 гривні.

Він також наголошує на тому, що, окрім економічних, є також емоційні фактори, які впливають на ситуацію. Зокрема мовиться про фейки й спекуляції з приводу блокування банківських рахунків військовозобов'язаних.

"Є ймовірність, що це у підсумку може призвести до стрімкого зняття коштів з рахунків, зростання попиту на готівкову валюту і спекулятивний стрибок курсу", — пояснює Шевчишин.

Курс долара станом на 5 лютого в Україні

За даними порталу "Мінфін", у понеділок, 5 лютого, середній курс долара в українських банках становить 37,55 грн (купівля) та 38,10 (продаж). Готівковий курс — 37,92 (купівля) та 38,05 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 37,56 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Україні американська валюта може здорожчати до 40,7 гривні вже до початку другої половини 2024 року.