Українці продають житло, але є проблема. Що відбувається з цінами на квартири

Читати російською
Автор

OLX фіксує збільшення кількості оголошень про продаж житла

Українці масово продають житло. На кінець червня цього року кількість активних оголошень про продаж квартир зросла, порівняно з аналогічним періодом 2023 року, на 25% — майже 270,5 тисячі. І пропозиція на ринку така велика, що знайти свого покупця власникам квартир дедалі важче.

Про це "Бізнес-Телеграфу" розповіла керівниця сектору розвитку продажів "OLX Нерухомість" Оксана Остапчук. Вона зазначила, що кількість відгуків на одне оголошення за рік зменшилася на 9,5%.

Продавців багато, покупців поменшало

У середньому продавець може розраховувати всього на двох людей, які зацікавляться його квартирою. І не факт, що хтось з них її таки купить.

Така тенденція, на перший погляд, виглядає трохи дивно. Бо і рієлтори, і забудовники кажуть, що попит на житло потроху зростає, зокрема, чимало охочих придбати квартиру за пільговою іпотекою від держави в рамках програми "еОселя".

Та, як пояснили експерти, річ у тім, що пропозиція виставлених на продаж квартир зростає надто стрімко — попит за нею просто не встигає.

Оксана Остапчук розказала, яке житло зараз шукають українці. Найбільш затребуваними є двокімнатні квартири, а от попит на однокімнатні та трикімнатні — падає.

При виборі житла українці віддають перевагу порівняно новому житловому фонду — зведеному після 2011 року. За даними дослідження сервісу онлайн-оголошень OLX, поселитися саме в таких будинках хочуть майже 55% опитаних українців. А от хрущовки, "чешки" й інші проєкти ще радянської забудови цікавлять лише 11,6% потенційних покупців.

Та головним критерієм вибору житла для більшості українців залишається ціна — це вказали майже 73% опитаних експертами сервісу.

На другому місці — місце розташування житла. Далі йдуть стан будинку і самої квартири, і лише потім покупці звертають увагу на інфраструктуру, сусідів, наявність паркування тощо.

Цікаво, що у списку критеріїв вибору житла доступність укриття — на останньому місці.

Що відбувається з цінами на первинному ринку

Попри зменшення кількості відгуків на кожне середньостатистичне оголошення про продаж квартир, ціна житла (принаймні, вказана в оголошеннях) зростає. За даними OLX, за рік медіанна ціна зросла на 7,9% — до 1,9 млн гривень. Найбільше подорожчали двокімнатні квартири — плюс 10% до цінника (до 2,1 млн гривень). Однокімнатні додали в ціні 9,1% (до 1,5 млн гривень), трикімнатні — 6,5% (до 2,6 млн гривень).

Однак у різних регіонах ситуація з цінами на житло різниться.

Експерти сервісу підготували "Телеграфу" дані про те, як змінюються ціни на квартири в найбільших містах України.

На первинці у Дніпрі середня вартість однокімнатної квартири за рік зросла з 1,96 млн до 2,03 млн. Двокімнатні подорожчали з 2,6 до 2,8 млн, трикімнатні — з 3,8 млн до 4,2 млн гривень.

У Львові однокімнатні квартири за рік зросли в ціні з 2,4 до 2,8 млн гривень, двокімнатні — з 3,6 до 4,3 млн, трикімнатні — з 4,7 до 5,6 млн гривень.

В Києві торік "одиничку" в новому будинку можна було придбати в середньому за 2,7 млн, а цього року вона коштує 2,8 млн. Тобто в столиці динаміка цін не така значна, як у Львові.

Двокімнатні у Києві за рік подорожчали з 4,5 до 4,7 млн гривень, трикімнатні — з 7,6 до 7,9 млн.

В Одесі однокімнатні квартири на первинці дорожчають теж повільно: за рік ціна зросла з 1,57 до 1,7 млн гривень. За двокімнатну доведеться заплатити майже 3 млн гривень, хоча торік можна було вкластися у 2,6 млн. Трикімнатні подорожчали найбільш суттєво — з 4,5 до майже 5,4 млн.

У Харкові, який зараз сильно обстрілює ворог, зворотна тенденція. Однокімнатні квартири на первинці подешевшали: торік їх продавали в середньому по 1,3 млн, а зараз можна купити за 1,1 млн.

Двокімнатні подешевшали з 2,3 до 2,25 млн. Трикімнатні — з 4 до 3,9 млн.

Стрибок цін на вторинці

На вторинці в більшості великих міст ціни на житло теж зростають, причому навіть більш суттєво, аніж на первинці. Експерти пояснюють це тим, що на вторинці квартири традиційно виставляють на продаж у доларах, а оскільки валютний курс зріс, поповзли вгору й ціни у гривнях.

Наприклад, у Дніпрі "одиничка" за рік подорожчала з 1,1 до 1,2 млн гривень, двокімнатна — з 1,6 до 1,7 млн, трикімнатна — з 2,18 до 2,26 млн.

У столиці однокімнатна в старому фонді здорожчала з 2,8 до 3 млн, двокімнатна — з 4,4 до 4,8 млн, трикімнатна — 7 до 7,6 млн.

У Львові однокімнатна торік коштувала 1,8 млн, зараз — більш як 2,2 млн. Двокімнатні подорожчали з 2,7 до 3,2 млн, трикімнатні — з 3,6 до 4 млн.

В Одесі на вторинці однокімнатні квартири коштують у середньому 1,5 млн гривень, що на 100 тисяч дорожче, як торік. Двокімнатні подорожчали з 2,1 до 2,3 млн. Трикімнатні — з 3 до 3,2 млн.

В Харкові на вторинці спостерігаються такі ж тенденції, як і на первинці — житло дешевшає. Торік однокімнатна квартира коштувала в середньому 860 тисяч гривень, зараз — 812 тисяч. Двокімнатні впали в ціні з 1,4 до 1,2 млн, трикімнатні — з 2 до 1,88 млн.

Втім, перелічені цінники — це те, що хочуть отримати продавці за свою нерухомість. Як розказала "Телеграфу" київська рієлторка Ірина Луханіна, під конкретного покупця власники, як правило, дають знижки — до 10—15% від заявленої вартості, а іноді й більше.

У Харкові, як зазначив директор філіалу групи оціночних компаній "Аргумент" Євген Добровольський, ціни також диктують покупці. Позаяк пропозиція виставленого на продаж житла дуже велика, а охочих його придбати мало, власники можуть знизити ціну на 20% і навіть більше.