Поїсти салат у космосі не вийде: вчені з’ясували, що не так із вирощеними на МКС рослинами
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Рослини на МКС поводилися не так, як Землі
Дослідники місії NASA на Міжнародній космічній станції успішно виростили салат, проте поспішати ласувати свіжими овочами з космосу все одно не варто.
Як йдеться в статті Scientific Reports, вчені Делаверського університету (США) виявили, що вирощені в космосі рослини мають гірший рівень захисту від інфекцій і бактеріальних хвороб.
Рослини вирощували в спеціальному пристрої, який обертається навколо своєї осі й тим не дозволяє рослині чітко "розуміти" де верх, а де низ. У рослин є спеціальні продихи — пристосування для газообміну, які являють собою дві клітини і щілину між ними.
При фіксації потенційно небезпечного патогену чи іншій формі стресу, продихи змикаються і тим самим не дозволяють бактеріям потрапляти всередину. Очевидно, відсутність гравітаційного впливу якось впливало на ці клітини, тому що при наближенні небезпечних бактерій вони відкривалися, а не закривалися.
"Той факт, що вони залишалися відкритими, коли ми піддавали їх стресу, був справді несподіваним", — кажуть автори дослідження.
Примітно, що наявність більшої кількості бактерій порівняно із земними рослинами було виявлено і під час першого експерименту із вирощуванням рослин у космосі, який проводили у 2014-2016 роках. Однак тепер вчені зрозуміли, чому так відбувається.
Таким чином, поки їсти космічний салат як мінімум небезпечно через більш високі ризики підхопити сальмонелу.
Тепер же вчені хочуть поекспериментувати з іншими сортами салату, щоб теоретично виявити той, чиї продихи будуть закриватися так само як і на Землі. Інакше ж із вирощуванням їжі для місячної та марсіанської місій можуть виникнути проблеми.
Як повідомлялося раніше, вчені розмірковують не лише про те, як вирощувати салат у космосі, а й як створити умови для того, щоб там могли народжуватися людські діти.