Поїсти салат у космосі не вийде: вчені з’ясували, що не так із вирощеними на МКС рослинами

Читать на русском
Автор
562
Космічний салат
Космічний салат

Рослини на МКС поводилися не так, як Землі

Дослідники місії NASA на Міжнародній космічній станції успішно виростили салат, проте поспішати ласувати свіжими овочами з космосу все одно не варто.

Як йдеться в статті Scientific Reports, вчені Делаверського університету (США) виявили, що вирощені в космосі рослини мають гірший рівень захисту від інфекцій і бактеріальних хвороб.

Рослини вирощували в спеціальному пристрої, який обертається навколо своєї осі й тим не дозволяє рослині чітко "розуміти" де верх, а де низ. У рослин є спеціальні продихи — пристосування для газообміну, які являють собою дві клітини і щілину між ними.

При фіксації потенційно небезпечного патогену чи іншій формі стресу, продихи змикаються і тим самим не дозволяють бактеріям потрапляти всередину. Очевидно, відсутність гравітаційного впливу якось впливало на ці клітини, тому що при наближенні небезпечних бактерій вони відкривалися, а не закривалися.

"Той факт, що вони залишалися відкритими, коли ми піддавали їх стресу, був справді несподіваним", — кажуть автори дослідження.

Примітно, що наявність більшої кількості бактерій порівняно із земними рослинами було виявлено і під час першого експерименту із вирощуванням рослин у космосі, який проводили у 2014-2016 роках. Однак тепер вчені зрозуміли, чому так відбувається.

Таким чином, поки їсти космічний салат як мінімум небезпечно через більш високі ризики підхопити сальмонелу.

Тепер же вчені хочуть поекспериментувати з іншими сортами салату, щоб теоретично виявити той, чиї продихи будуть закриватися так само як і на Землі. Інакше ж із вирощуванням їжі для місячної та марсіанської місій можуть виникнути проблеми.

Як повідомлялося раніше, вчені розмірковують не лише про те, як вирощувати салат у космосі, а й як створити умови для того, щоб там могли народжуватися людські діти.