Колишнього головного комуніста України оголосили у розшук: де зараз Симоненко і чим займається

Читати російською
Автор

Політик виїхав із країни, але не припинив свою діяльність

Лідера забороненої Комуністичної партії України Петра Симоненка, який втік до Росії після вторгнення РФ у 2022 році, оголошено в розшук Міністерством внутрішніх справ (МВС). Його підозрюють у підтримці російської агресії та публічних закликах до захоплення влади.

Лідеру Комуністичної партії повідомили про підозру за ч. 3 ст. 109 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України. Інформація про це з’явилася на сайті МВС 20 січня.

Сценарій війни Росії та НАТО: прогноз експертів

Як йдеться у повідомленні відомства, Симоненко зник 19 серпня минулого року. Проте ЗМІ писали про втечу "головного комуніста" у березні 2022-го. Служба безпеки України (СБУ) у серпні 2023 року повідомила політику про підозру в підтримці російської агресії.

Після вторгнення Росії Симоненко звернувся до влади країни-агресорки та попросив його евакуювати. До нього на Київщину направили загін спецназу. Він їх прийняв удома, а потім його вивезли з України на початку березня 2022 року через Білорусь.

Далі Симоненко переїхав до Росії. Там він продовжив діяльність, обійнявши посаду заступника голови об’єднання "Союз комуністичних партій — комуністичної партії Радянського Союзу". Політик досі веде антиукраїнську громадську кампанію. Він підтримує риторику Кремля.

Восени 2022 року він брав участь у Міжнародній зустрічі комуністичних та робітничих партій на Кубі. Він заявляв, що необхідно зробити законною діяльність квазіреспублік "ЛНР" та "ДНР", а також визнати російськими окуповані території України.

Навесні 2023 року він відвідав "Антифашистський форум" у Мінську (Білорусь). Він виправдовував агресію Кремля та заявляв, що війну в Україні треба продовжувати. Він також підтримував російські наративи щодо можливості застосування тактичної ядерної зброї.

Раніше "Телеграф" повідомляв про затримання священика, який пропагував комунізм в Україні. Він виявився кумом Оксани Марченко.