Колишнього головного комуніста України оголосили у розшук: де зараз Симоненко і чим займається

Читать на русском
Автор
2797
Петро Симоненко
Петро Симоненко. Фото росЗМІ

Політик виїхав із країни, але не припинив свою діяльність

Лідера забороненої Комуністичної партії України Петра Симоненка, який втік до Росії після вторгнення РФ у 2022 році, оголошено в розшук Міністерством внутрішніх справ (МВС). Його підозрюють у підтримці російської агресії та публічних закликах до захоплення влади.

Лідеру Комуністичної партії повідомили про підозру за ч. 3 ст. 109 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України. Інформація про це з’явилася на сайті МВС 20 січня.

Сценарій війни Росії та НАТО: прогноз експертів

Як йдеться у повідомленні відомства, Симоненко зник 19 серпня минулого року. Проте ЗМІ писали про втечу "головного комуніста" у березні 2022-го. Служба безпеки України (СБУ) у серпні 2023 року повідомила політику про підозру в підтримці російської агресії.

Після вторгнення Росії Симоненко звернувся до влади країни-агресорки та попросив його евакуювати. До нього на Київщину направили загін спецназу. Він їх прийняв удома, а потім його вивезли з України на початку березня 2022 року через Білорусь.

Далі Симоненко переїхав до Росії. Там він продовжив діяльність, обійнявши посаду заступника голови об’єднання "Союз комуністичних партій — комуністичної партії Радянського Союзу". Політик досі веде антиукраїнську громадську кампанію. Він підтримує риторику Кремля.

Восени 2022 року він брав участь у Міжнародній зустрічі комуністичних та робітничих партій на Кубі. Він заявляв, що необхідно зробити законною діяльність квазіреспублік "ЛНР" та "ДНР", а також визнати російськими окуповані території України.

Навесні 2023 року він відвідав "Антифашистський форум" у Мінську (Білорусь). Він виправдовував агресію Кремля та заявляв, що війну в Україні треба продовжувати. Він також підтримував російські наративи щодо можливості застосування тактичної ядерної зброї.

Раніше "Телеграф" повідомляв про затримання священика, який пропагував комунізм в Україні. Він виявився кумом Оксани Марченко.