"Це не місто-привид": німецький журналіст зняв репортаж у Маріуполі та отримав різку відповідь від МЗС

Читати російською
Автор

Він вкрай однобоко висвітлив будні окупованого міста

Журналіст німецького телеканалу ZDF Армін Керпер, який очолює його московське бюро, зняв репортаж про життя в окупованому Росією Маріуполі, в якому розповів, що більшість його мешканців — проросійські, а сам він не схожий на місто-примару, окупанти відбудовують його. Міністерство закордонних справ України вимагає від ZDF пояснень і за зміст сюжету і за в’їзд до Маріуполя без погодження з Україною.

"Спотворення реальності – це не журналістика. Крім того, візит керівника московського бюро ZDF до окупованого Маріуполя без згоди України є порушенням українського законодавства. Закликаємо ZDF надати офіційне пояснення. Порушення законодавства України може вплинути на подальшу роботу ЗМІ в Україні", – написав у соцмережі. X (колишній twitter) представник МЗС України Олег Ніколенко.

У сюжеті Армін Керпер розповів, що журналісти змогли в’їхати до окупованого міста з боку Росії, отримавши дозвіл від РФ. Він зазначив, що дві третини Маріуполя було зруйновано, але зараз він не видався йому "містом-примарою". За його словами, на вулицях є люди, окупанти відбудовують будинки та цілі квартали, відкрито школи, магазини та ресторани. Однак він не вказав, що в більшості будинків немає жодних комунальних послуг, зазначили в Маріупольській міськраді.

"У своїх репортажах з України ZDF ніколи не залишав жодного сумніву, що Маріуполь є територією, незаконно окупованою Росією, і хто є агресором та жертвою у цій війні", — заявив телеканал після критики на свою адресу.

Як повідомляв "Телеграф", документальний фільм українського режисера Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" потрапив у лонг-лист британської премії у двох номінаціях. Кінострічка розповідає про початок бойових дій у Маріуполі після вторгнення РФ до України у 2022 році. У документальному фільмі показали, як загарбники прали місто з землі.