"Це не місто-привид": німецький журналіст зняв репортаж у Маріуполі та отримав різку відповідь від МЗС

Читать на русском
Автор
8503
Окупований Маріуполь
Окупований Маріуполь. Фото t.me/mariupolrada

Він вкрай однобоко висвітлив будні окупованого міста

Журналіст німецького телеканалу ZDF Армін Керпер, який очолює його московське бюро, зняв репортаж про життя в окупованому Росією Маріуполі, в якому розповів, що більшість його мешканців — проросійські, а сам він не схожий на місто-примару, окупанти відбудовують його. Міністерство закордонних справ України вимагає від ZDF пояснень і за зміст сюжету і за в’їзд до Маріуполя без погодження з Україною.

"Спотворення реальності – це не журналістика. Крім того, візит керівника московського бюро ZDF до окупованого Маріуполя без згоди України є порушенням українського законодавства. Закликаємо ZDF надати офіційне пояснення. Порушення законодавства України може вплинути на подальшу роботу ЗМІ в Україні", – написав у соцмережі. X (колишній twitter) представник МЗС України Олег Ніколенко.

У сюжеті Армін Керпер розповів, що журналісти змогли в’їхати до окупованого міста з боку Росії, отримавши дозвіл від РФ. Він зазначив, що дві третини Маріуполя було зруйновано, але зараз він не видався йому "містом-примарою". За його словами, на вулицях є люди, окупанти відбудовують будинки та цілі квартали, відкрито школи, магазини та ресторани. Однак він не вказав, що в більшості будинків немає жодних комунальних послуг, зазначили в Маріупольській міськраді.

"У своїх репортажах з України ZDF ніколи не залишав жодного сумніву, що Маріуполь є територією, незаконно окупованою Росією, і хто є агресором та жертвою у цій війні", — заявив телеканал після критики на свою адресу.

Як повідомляв "Телеграф", документальний фільм українського режисера Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" потрапив у лонг-лист британської премії у двох номінаціях. Кінострічка розповідає про початок бойових дій у Маріуполі після вторгнення РФ до України у 2022 році. У документальному фільмі показали, як загарбники прали місто з землі.