Троє дітей не врятують від мобілізації: у яких випадках плодовитого батька призовуть до війська

Читати російською
Автор

Багатодітних матерів та батьків не мають призивати по мобілізації, але є нюанси

В Україні активно оновлюють документи в ТЦК, ЦНАПах та додатку "Резерв+", адже за новим законом про мобілізацію потрібно зробити це до 18 липня. Одна з категорій військовозобов'язаних, які зберегли відстрочку — багатодітні батьки. Однак і з цією категорією є нюанси.

Утримання трьох і більше дітей — це батьківство або опіка неповнолітніх. Ці факти мають бути підтверджені документально — свідоцтвами про народження, рішенням суду про всиновлення, довідками про реєстрацію чи розрив шлюбу, рішенням про призначення аліментів та довідкою з виконавчої служби про відсутність заборгованості тощо.

Якщо є двоє дітей та вагітна дружина

Вагітність дружини не дає підстави для відстрочки мобілізації. Право на неї наступає після народження та реєстрації дитини. Однак в разі різкого погіршення стану здоров'я дружини під час вагітності аж до необхідності догляду, маючи про це висновок ВЛК можна спробувати претендувати на отримання відстрочки.

Якщо є двоє дітей та дитина дружини від першого шлюбу

Якщо в родині виховується двоє спільних дітей та є дитина дружини від попереднього шлюбу, якій чоловік не є біологічним батьком, то є можливість отримати бронювання за однієї умови, стверджують юристи. Чоловік має право на відстрочку, тільки якщо дитину він усиновив/удочерив.

Якщо є заборгованість за аліментами

Право на відстрочку втрачається, якщо чоловік або жінка має заборгованість за аліментами. Сума несплати має перевищувати загальну суму платежів за три місяці.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які чотири ступені придатності до служби наразі існують в Україні. З них три — придатність з окремими ремарками.