Гривня може знецінитися: коли чекати на ріст курсу долара в Україні

Читати російською
Автор

Експерти поділились прогнозами

Протягом цього тижня на готівковому та безготівковому ринку триматиметься майже стабільна ситуація. Експерти прогнозують, що коливання курсу будуть в межах 10 копійок.

Як повідомляє президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передає ТСН, така ситуація з показниками триватиме до кінця тижня. Коливання долару залежить від щоденного попиту та пропозиції.

Однак фінансовий аналітик Андрій Шевчишин запевняє, що є один чинник, який вплине на курс долара і, ймовірно, українська гривня може трохи знецінитися — зменшення суми фінансової допомоги з боку США.

"Очікувана допомога Україні з боку США має буде схвалена протягом місяця, та ймовірно, що вона виявиться меншою за обіцяні 60 млрд доларів і складе близько 50 млрд. Тобто лише військова допомога, яка піде на закупку зброї. Потрібні додаткові запозичення для дофінансування витрат нашого держбюджету, в тому числі й на мобілізацію", — пояснює фахівець.

Він додає, що ситуація з фінансовою допомогою на курс долара протягом 15-18 лютого ніяк не вплине. Ймовірно, девальвація гривні відбудеться через декілька місяців.

Курс долара в Україні станом на 15 лютого

За даними порталу "Мінфін", у четвер, 15 лютого, середній курс долара в українських банках становить 38,00 грн (купівля) та 38,50 (продаж). Готівковий курс — 38,20 (купівля) та 38,34 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 38,17 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, який середньорічний курс долара в Україні закладено на 2024-2026 роки.