Гривня може знецінитися: коли чекати на ріст курсу долара в Україні

Читать на русском
Автор
675
Банкнота
Банкнота. Фото 24 канал

Експерти поділились прогнозами

Протягом цього тижня на готівковому та безготівковому ринку триматиметься майже стабільна ситуація. Експерти прогнозують, що коливання курсу будуть в межах 10 копійок.

Як повідомляє президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передає ТСН, така ситуація з показниками триватиме до кінця тижня. Коливання долару залежить від щоденного попиту та пропозиції.

Однак фінансовий аналітик Андрій Шевчишин запевняє, що є один чинник, який вплине на курс долара і, ймовірно, українська гривня може трохи знецінитися — зменшення суми фінансової допомоги з боку США.

"Очікувана допомога Україні з боку США має буде схвалена протягом місяця, та ймовірно, що вона виявиться меншою за обіцяні 60 млрд доларів і складе близько 50 млрд. Тобто лише військова допомога, яка піде на закупку зброї. Потрібні додаткові запозичення для дофінансування витрат нашого держбюджету, в тому числі й на мобілізацію", — пояснює фахівець.

Він додає, що ситуація з фінансовою допомогою на курс долара протягом 15-18 лютого ніяк не вплине. Ймовірно, девальвація гривні відбудеться через декілька місяців.

Курс долара в Україні станом на 15 лютого

За даними порталу "Мінфін", у четвер, 15 лютого, середній курс долара в українських банках становить 38,00 грн (купівля) та 38,50 (продаж). Готівковий курс — 38,20 (купівля) та 38,34 (продаж). Водночас офіційний курс Національного банку України становить 38,17 грн.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, який середньорічний курс долара в Україні закладено на 2024-2026 роки.