Падіння яскравого метеорита у Туреччині викликало ажіотаж: його бачили також в Одесі та Криму (фото та відео)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 06 липня 2024, 10:08

Метеори, які рухаються швидше, яскравіші та барвистіші

У ніч проти суботи, 6 липня, у небі над Туреччиною пролетів великий яскравий метеорит зеленого кольору. Його змогли побачити навіть в Україні — в Одесі та на території окупованого Криму.

Фото та відео незвичайного явища публікують у соцмережах. Як пише Турецьке космічне агентство в соцмережі Х, падіння небесного тіла бачили в різних куточках країни й це викликало справжній ажіотаж.

Як пояснили фахівці, колір свічення, з яким метеор входить в атмосферу Землі, залежить від кількох факторів. Його визначають хімічний склад метеору, його швидкість та гази земної атмосфери.

"Натрій може створювати яскравий оранжево-жовтий колір, магній може створювати зелений або синій відтінки, а іонізований кальцій (Ca+) може створювати фіолетовий колір", – йдеться у повідомленні.

Одним з видів метеоритів, що містять магній, є палласити, що містять великі оливково-зелені кристали. Вони є формою магнієво-залізистого силікату, званого олівіном.

У космічному агентстві додали, що метеори, які рухаються швидше, створюють яскравіші та барвистіші зображення. Крім того, більші метеори можуть виділяти більше енергії, створюючи більш інтенсивні кольори.

Метеорит було видно і в Україні, зокрема в Одесі. Telegram-каналі "Одеса INFO" публікує відео, як це виглядало.

Крім того, проліт небесного тіла був помітний також на території окупованого Криму. Його бачили в Судаку та Сімферополі.

Як розповідав "Телеграф", у ніч проти 1 травня 2024 року українці бачили в небі загадкові спалахи, які викликало падіння метеорита. Це сталося так званої Вальпургієвої ночі, астролог пояснила, що це означає для України.