Кохання зі смертельним результатом: у крихітної австралійської тварини знайшли страшний секрет

Читать на русском
Автор
1128
Жовтонога сумчаста миша
Жовтонога сумчаста миша

Австралійський континент не припиняє дивувати

Коли розмова заходить про австралійську фауну, то можна приготуватися до найнеймовірніших фактів. І здавалося б дрібний ссавець під назвою жовтонога сумчаста миша навряд чи зможе чимось здивувати, але й у неї є таємна сторона, про яку мало хто здогадується.

Як повідомляє Sciencealert, ця тварина вразила вчених своєю темною стороною, адже як виявилося, їх самки з’їдають самців після спарювання. Більш детально їхня поведінка була описана в журналі Australian Mammalogy.

Жовтонога сумчаста миша (Antechinus flavipes) хоч і схожа на відомого у всьому світі гризуна, проте є їй хіба що дуже далеким родичем, а їх схожість є суто візуальною. Ця тварина є дрібним хижаком, який харчується переважно комахами, павуками, але не проти поласувати дрібними птахами, ящірками і навіть іншими ссавцями.

Жовтонога сумчаста миша
Жовтонога сумчаста миша

Під час подорожі до невеликого містечка Пойнт-Лукаут учений Елліот Бауерман зміг помітити, як ця тварина ласувала трупом свого родича. І хоча канібалізм серед ссавців далеко не рідкість, але він все ж таки зняв епізод на відео, оскільки представники цього виду рідко виходять з укриттів вдень, воліючи полювати вночі.

При детальнішому аналізі стало зрозуміло, що на кадрах присутній непросто акт канібалізму, а явище, що називається "суїцидальним розмноженням". Воно дуже популярне у комах і навіть у деяких хребетних, але для ссавців воно не властиве. Пізніше дослідники встановили, що всі самці жовтоногої сумчастої миші помирають після завершення сезону розмноження.

Річ у тім, що у шлюбний період у маленькому організмі накопичується гормон стресу кортизол в добавку до чоловічого гормону тестостерону. Це змушує їх безладно спарюватись із усіма представницями свого виду, які їм зустрілися на шляху.

Марафон може тривати до 14 годин, після чого самець помирає через отруєння власними гормонами та виснаження організму. А оскільки самкам доведеться після цього терміново набрати вагу для забезпечення виживання свого виду, то вони не відмовляють собі в задоволенні перекусити своїм недавнім партнером.

Як повідомлялося раніше, незвичайна поведінка була виявлена і у шимпанзе. Як виявилося, вони підходять до питань війни так само, як і люди та застосовують для "бойових дій" тактику.