Зеленський, як і раніше, хоче звільнити Залужного? ЗМІ назвали причини та страхи Банкової

Читати російською
Автор

Владу налякали результати закритого соціологічного дослідження

Рішенню Володимира Зеленського відправити у відставку чинного головкома Валерія Залужного передувала презентація результатів закритого соціологічного дослідження на Банковій. Пройшла вона 24 січня, а вже 29-го президент запросив генерала на розмову.

Протягом тижня після зустрічі Залужного із Зеленським, ОП та міністр оборони Умеров умовляли головкома пошукати місце у команді. Про це пише "Українська правда". Видання посилається на власні джерела.

Навіть пропонували стати послом в одній з країн НАТО. Але пропозиція виявилась нереальною, адже посол може бути лише цивільний.

За даними УП, згідно із закритим соціологічним дослідженням, по-перше, збільшується відсоток українців, які виступають за якнайшвидше закінчення війни. Навіть ціною якихось компромісів із агресором. По-друге, падіння рейтингів влади і президента з одночасним зростанням рейтингів Залужного і його партії, яка ще навіть не існує. У ОП, нібито, засумнівалися в справжності даних опитування і попросили ніде їх не публікувати.

У статті йдеться про те, що указ про відставку Залужного очікувався ще 2 лютого. При цьому влада побоювалася заворушень у Києві. "У Службі безпеки України попередили працівників бути готовими до можливих заворушень у Києві. Деякі з чинних комбатів і комбригів у ВСУ тоді ж отримали від СБУ прохання уважніше стежити за особовим складом, щоб ніхто не залишав позицій і не планував переміщення", — пише УП.

За даними УП, Володимир Зеленський, як і раніше, має намір звільнити Валерія Залужного і розглядає йому на заміну дві кандидатури — Буданова та Сирського. При цьому сам головком відмовляється писати заяву на догляд за власним бажанням. Але вже "внутрішньо прийняв, що точно йде". Заміна Залужного відбудеться днями. Все пройде м’яко і не так, як всі собі уявляють.

Раніше "Телеграф" повідомив, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловився з приводу можливої відставки Залужного. Він упевнений, що очікувані найближчим часом зміни у військово-політичному керівництві держави аж ніяк не вплинуть на відносини Києва із західними союзниками. На переконання урядовця, кадрові зміни є конституційним правом президента Зеленського.