Зеленський, як і раніше, хоче звільнити Залужного? ЗМІ назвали причини та страхи Банкової

Читать на русском
Автор
3821
Робоча поїздка Президента України до Донецької області 29 грудня 2023 року
Робоча поїздка Президента України до Донецької області 29 грудня 2023 року. Фото https://www.president.gov.ua/

Владу налякали результати закритого соціологічного дослідження

Рішенню Володимира Зеленського відправити у відставку чинного головкома Валерія Залужного передувала презентація результатів закритого соціологічного дослідження на Банковій. Пройшла вона 24 січня, а вже 29-го президент запросив генерала на розмову.

Протягом тижня після зустрічі Залужного із Зеленським, ОП та міністр оборони Умеров умовляли головкома пошукати місце у команді. Про це пише "Українська правда". Видання посилається на власні джерела.

Навіть пропонували стати послом в одній з країн НАТО. Але пропозиція виявилась нереальною, адже посол може бути лише цивільний.

За даними УП, згідно із закритим соціологічним дослідженням, по-перше, збільшується відсоток українців, які виступають за якнайшвидше закінчення війни. Навіть ціною якихось компромісів із агресором. По-друге, падіння рейтингів влади і президента з одночасним зростанням рейтингів Залужного і його партії, яка ще навіть не існує. У ОП, нібито, засумнівалися в справжності даних опитування і попросили ніде їх не публікувати.

У статті йдеться про те, що указ про відставку Залужного очікувався ще 2 лютого. При цьому влада побоювалася заворушень у Києві. "У Службі безпеки України попередили працівників бути готовими до можливих заворушень у Києві. Деякі з чинних комбатів і комбригів у ВСУ тоді ж отримали від СБУ прохання уважніше стежити за особовим складом, щоб ніхто не залишав позицій і не планував переміщення", — пише УП.

За даними УП, Володимир Зеленський, як і раніше, має намір звільнити Валерія Залужного і розглядає йому на заміну дві кандидатури — Буданова та Сирського. При цьому сам головком відмовляється писати заяву на догляд за власним бажанням. Але вже "внутрішньо прийняв, що точно йде". Заміна Залужного відбудеться днями. Все пройде м’яко і не так, як всі собі уявляють.

Раніше "Телеграф" повідомив, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловився з приводу можливої відставки Залужного. Він упевнений, що очікувані найближчим часом зміни у військово-політичному керівництві держави аж ніяк не вплинуть на відносини Києва із західними союзниками. На переконання урядовця, кадрові зміни є конституційним правом президента Зеленського.