Повістки вручатимуть на роботі? Що змінюється для українців з 18 травня

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 15 травня 2024, 15:37

До набрання законом чинності залишилося кілька днів

Вже 18 травня в Україні набуде чинності новий закон про мобілізацію. У ньому уточнять обов’язки бізнесу щодо оповіщення військовозобов’язаних працівників.

Про це пише Судово-юридична газета. Повідомляється, що після 18 травня законодавчо закріплять таке поняття як оповіщення.

"Це доведення сигналів і повідомлень (директив, розпоряджень) до органів військового управління, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та населення про оголошення мобілізації, виклик громадян до ТЦК, а також вручення (надсилання) повісток громадянам.", — йдеться у законі.

Відповідно, якщо до змін у статті 21 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено, що підприємства, установи і організації зобов’язані вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа працюючих, здійснювати заходи щодо бронювання військовозобов’язаних і надавати звітність з цих питань відповідним органам влади, а також забезпечувати своєчасне прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, на збірні пункти та до військових частин, то після змін до обов’язків бізнесу також додається "забезпечувати своєчасне оповіщення і прибуття працівників.

Таким чином після набрання законом чинності підприємства повинні будуть забезпечувати "оповіщення", а воно включає вручення повісток. Також дається визначення поняттю система військового обліку, що фактично визначає, хто має бути організатором військового обліку на підприємстві, хто його має вести, а хто є "об’єктом" цього обліку.

"Відповідно до закону система військового обліку – це сукупність систем військового обліку органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, ЗСУ, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, які структурно складаються із керівників як організаторів ведення військового обліку, служб персоналу (посадових осіб), які безпосередньо ведуть військовий облік, об’єктів військового облікупризовників, військовозобов’язаних, резервістів та засобів автоматизації процесів ведення військового обліку з використанням необхідних баз даних (реєстрів)", — йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, раніше ми писали, що зміниться для чоловіків в Україні з 18 травня.