Новий закон про мобілізацію: що зміниться для військовозобов’язаних, все головне з тексту документа (інфографіка)

Читать на русском
Автор
1167
Основні положення з нового мобілізаційного закону Новина оновлена 24 квітня 2024, 17:43
Основні положення з нового мобілізаційного закону. Фото Соцмережі

Все головне з тексту документа у МО показали в інфографіці

Закон про мобілізацію з новими правками, ухвалений парламентом та підписаний Президентом України, почне діяти вже з 18 травня. В Міністерстві оборони України ще раз нагадали про основні зміни, які стосуються як військовослужбовців, так і цивільних громадян України.

Все головне з тексту документа у відомстві показали в інфографіці. Її оприлюднили на офіційній сторінці Міністерства оборони України у Facebook.

Так, згідно новому закону військова служба в Україні за призовом під час мобілізації триватиме до закінчення особливого періоду.

У документі також перераховані всі ймовірні підстави для звільнення. Замість строкової вводиться базова військова служба строком на п'ять місяців у мирний час та три місяці у військовий. А з 2025 року у вишах запроваджується базова військова підготовка. Від її проходження звільняються деякі категорії громадян.

У Міноборони акцентували увагу на обов'язках громадян із військового обліку. Зокрема, вони повинні завжди мати при собі відповідні документи. Також мають уточнити дані в ТЦК. Це можна зробити в ЦПАУ або через електронний кабінет. Крім того, зазначається, що українців можуть залучати не до бойових завдань: наприклад, на будівництво оборонних споруд та "мобілізаційні завдання".

З дня набрання чинності документом всі визнані обмежено придатними повинні повторно пройти ВЛК. Ті, хто маэ ІІ-ІІІ групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (крім військовослужбовців), повинні пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

У новому законі також упорядкували перелік умов, за яких людині можуть надати відстрочку від мобілізації. Серед них можливість отримати бронювання. Окремо уточнюється ситуація щодо студентів — мають відстрочку лише ті, хто навчається на денній чи дуальній формі навчання. Окрім студентів, зберегли відстрочку вчені та викладачі.

Крім того, вводиться обмеження права керування автомобілем для ухилянтів. У Міноборони показали алгоритм, за яким обмежуватимуть. Алгоритм складається із шести пунктів. Спочатку військкоми надсилають рекомендований лист із документом, що називається "вимога виконання обов'язків" . Після отримання (або відмови) на цей документ чекають ще 10 днів. Далі — ТЦК звертається до суду і суд може ухвалити рішення про обмеження права керувати автомобілем. Це обмеження накладається не довічно, а поки що громадянин не відреагує на запрошення військкома.

Крім того, українським дипломатичним установам за кордоном заборонили надавати консульські послуги громадянам України чоловічої статі. Заборона діятиме до отримання роз’яснень про те, як працюватиме новий закон.

На інфографіці вказується, що чоловіки віком від 18 до 60 років, щоб отримати консульські послуги, мають виконати певні дії:

оновити військово-облікові дані:

  • пред'явити відповідний військово-обліковий документ.
  • при цьому дипломати мають перевірити, чи дійсні документи.

Інші норми дивіться тут:

Раніше "Телеграф" повідомив, що на тлі заборони українським дипломатичним установам за кордоном надавати консульські послуги громадянам України чоловічої статі люди в соцмережах почали активно цікавитися альтернативними паспортами. У тому числі згадали про паспорт Нансена.