Європейці платять за них 100 євро за кілограм, а ви просто викидаєте: як заробляють на шкурках від мандаринів

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 12 грудня 2025, 15:23

Викидаєш шкірку — викидаєш гроші

Купили кілограм мандаринів, з'їли фрукти, а шкірки полетіли в смітник? Європейці б вас не зрозуміли. Там шкірки цінують більше, ніж сам м'якуш цитруса. А ціни на них такі, що очі лізуть на лоба.

Що треба знати:

  • Сушені шкірки продають майже по 100 євро за кілограм
  • З них роблять ефірні масла та ліки
  • Мандарини в європейських магазинах коштують близко 3 євро за кілограм

"Телеграф" розповідає, чому мандаринові шкірки в Європі продають у десятки разів дорожче за самі фрукти і що з ними роблять замість того, щоб викидати.

Шкірки коштують як ювелірні прикраси

Кілограм свіжих мандаринів у німецьких магазинах коштує від 1,65 до 3 євро. Звучить нормально. Але ось шкірки від цих самих фруктів продають за зовсім іншою ціною. На німецькому Amazon сушені мандаринові шкірки коштують 9,71 євро (і це уже зі знижкою) за 100 грамів. Рахуємо: це 97,10 євро за кілограм. Виходить, шкірки дорожчі за самі мандарини у 30-60 разів.

Ціна на чай з сушених шкірок мандаринів на німецькому Amazon

Чому така різниця? Все просто. Європейці давно зрозуміли, що мандаринова шкірка — це не сміття, а цінна сировина. З неї роблять ефірні масла для парфумів, додають у дорогу косметику, настоюють елітні лікери. У найкращих ресторанах світу мандаринову цедру подають як вишукану спецію. А ми просто викидаємо це в відро.

Парфуми, ліки та косметика: на що йдуть шкірки

У Європі мандаринову шкірку використовують у кількох напрямках. По-перше, з неї виробляють ефірні масла. Вони йдуть на парфуми та засоби для ароматерапії. Один флакончик такої олії може коштувати як добра пляшка вина.

З мандаринових шкірок виробляють ефірні масла

По-друге, шкірку додають у косметику. Виробники натуральної косметики готові платити великі гроші за органічну цедру. Вона містить речовини, які корисні для шкіри. По-третє, з мандаринових шкірок настоюють елітні лікери та роблять спеції для ресторанів. У таких закладах одна порція страви з мандариновою цедрою може коштувати як обід на двох у звичайному кафе.

Прибирання без хімії

Мандаринові шкірки чудово підходять для прибирання. У них є природні кислоти, які розчиняють жир і бруд. Білою стороною шкірки можна почистити мікрохвильовку або духовку. Результат буде не гірший, ніж від дорогих засобів з магазину. Плюс приємний аромат замість їдкого запаху хімії.

Ще один спосіб використання — боротьба з неприємними запахами. Кілька свіжих шкірок на дні відра для сміття, і ніяких зайвих ароматів на кухні. Вони просто вбивають сморід. У шафах з одягом сушені мандаринові шкірки теж працюють. Білизна пахне свіжістю, а не затхлістю.

Для городу та ванної: ще два варіанти застосування

Любителі кімнатних рослин можуть використати шкірки як натуральне добриво та захист від шкідників. Подрібнені шкірки додають у ґрунт, і вони відлякують тлю та мурах. Це органічна альтернатива хімічним отрутам. Рослини отримують корисні речовини, а комахи тікають.

Після важкого дня можна влаштувати розслаблюючу ванну з мандариновими шкірками. Кидаєте жменю сушених шкірок у воду, і ванна кімната наповнюється цитрусовим ароматом. Це допомагає зняти напругу та заспокоїтися. Головне — переконатися, що немає алергії на цитрусові.

У випічці та чаї: кулінарні можливості

Мандаринова цедра — справжня знахідка для тих, хто любить пекти. Чисто вимиту шкірку натирають на дрібній терці та додають у тісто для кексів, печива або пирогів. Випічка набуває яскравого цитрусового смаку та аромату. Можна додавати цедру в йогурт або сирну запіканку.

Чай з мандаринових шкірок

Якщо висушити шкірку та перемолоти в кавомолці, виходить універсальна приправа. Її додають у чай, посипають нею десерти або змішують з цукром. Виходить ароматний цитрусовий цукор для випічки. Зберігати таку приправу потрібно в герметичній банці в темному місці. Ще один варіант — настояти шкірку на олії або оцті. Через пару тижнів виходить ароматна основа для салатних заправок.

Чому європейці так цінують шкірки

Головна причина — тренд на екологічність. Європейці не люблять викидати те, що можна використати повторно. Мандаринові шкірки — безпечна альтернатива хімічним засобам. Вони не шкодять природі та здоров'ю. Плюс реальна економія грошей.

Друга причина — попит від виробників. Компанії, які роблять натуральну косметику, парфуми та ліки, готові платити за якісну сировину. А органічна мандаринова цедра на ринку коштує дорого. Тому звичайні шкірки перетворилися на цінний продукт. У нас же все навпаки. З'їли мандарин — викинули шкірку. А могли б заощадити на прибиральних засобах або зробити корисну приправу для кухні.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що улюблений продукт українців став делікатесом. Ми розповідали, чому ціни б'ють рекорди і коли варто робити запас.