Вирішує не лише НБУ? Яким буде курс долара в Україні

Читать на русском
Автор
Курс долару
Курс долару. Фото Pixabay

Наступного тижня курс долару буде змінюватися

Своєчасність отримання фінансової допомоги від міжнародних партнерів, як і раніше, сильно впливає на курс долара в Україні. Але не лише цей фактор визначатиме співвідношення гривні та заокеанської валюти з 22 по 28 січня.

Так вважає начальник департаменту казначейства "Глобус банку" Тарас Лєсовий. На його думку, головним фактором, який формуватиме кон’юнктуру валютного ринку, стане тактика регулятора на міжбанку, адже від частоти та обсягу валютних інтервенцій залежатиме співвідношення попиту та пропозиції та курсові показники.

Для валютних інтервенцій у НБУ цілком достатньо ресурсів, адже його резерви становлять понад 40 млрд. доларів. Це дозволяє центробанку гнучко реагувати будь-які можливі тенденції превалювання попиту над пропозицією.

Водночас, окрім політики НБУ, є ще низка важливих факторів, таких як:

  • обсяг та терміни отримання міжнародної фіндопомоги (у 2024 році Україні знадобляться до 37 млрд дол.);
  • розвиток експорту (після розблокування західних кордонів слід очікувати на поступове зростання валютної виручки);
  • внутрішньоекономічна ситуація: розвиток усіх сфер економіки та відповідне зростання податкових відрахувань до бюджету;
  • військові чинники: події на фронті, протидія ворожим ракетним атакам, подолання наслідків агресії тощо;
  • фактор суспільних настроїв: здатність суспільства згуртуватися довкола важливих стратегічних питань, мінімізація впливу ворожої пропаганди як джерела внутрішньої напруги.

"Загалом наступного тижня ситуація на валютному ринку буде досить прогнозованою: часті курсові зміни, які спостерігаються з початку введення режиму "керованої гнучкості", продовжуватимуться. Однак такі зміни будуть несуттєвими. На даному етапі міцності ринку навряд чи щось загрожує", — вважає Тарас Лєсовий.

Загалом, на думку експерта, коридор валютних змін на готівковому ринку буде на позначках 38-40 грн/дол та 40-43 грн/євро, а коливання курсу будуть на рівні 50-60 копійок на доларі. Щоправда, не враховуючи можливого спекулятивного нагнітання обмінних пунктів.

Тим часом, на думку директора з ринків капіталу Sense Bank Тетяни Попович, курс долара до 21 січня буде у коридорі 38,5-38,75 грн.