Окрошка в стакані і піца навпіл: як харківський "Буфет" став легендою (фото)
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Проста, дешева і впізнавана їжа — "Буфет" виріс разом зі студентами і став частиною харківського ДНК
Фірмовий заклад Харкова, який впізнають далеко за його межами — "Буфет" з його квадратною піцою. Заснований у 2002 році як доступна їдальня для студентів, "Буфет" швидко закріпився у місті, де тисячі приїжджих хлопців та дівчат жили в гуртожитках і не мали багато часу та грошей на їжу.
Основна страва в "Буфеті" — квадратна піца на товстому тісті з щедрою порцією соусу та начинки. Проста, ситна та дешева вона швидко завоювала шанувальників. Ба більше — коли не вистачало грошей на цілу, можна було взяти половинку піци, для цього поділу квадратна піца найзручніша. Разом із томатним соком чи чаєм, половинка найдешевшої піци в 2008 році обходилась у 20 грн.
Зараз у "Буфеті" ціни інші, але все одно не високі. З'явилось також чимало пропозицій на тонкому тісті і навіть кругла піцца.
Та "Буфет" не обмежується тільки піцею. Салати "Олів'є" та "Весняний", ананасове желе та фіромова окрошка в стакані, стали частиною ледь не щоденного ритуалу студентів. І саме завдяки "Буфету" окрошка міцно закріпилась в локальній гастрономічній культурі Харкова, адже поласувати нею можна і взимку. Зараз перелік страв значно розширився — з'явились інші десерти, перші страви, салати. Та класика лишається класикою.
У мережі десятки закладів. За майже 25 років існування "Буфет" із суто студентської історії перетворився на символ Харкова, який упізнають далеко за межами міста, адже студенти роз'їжджались країною і несли з собою спогади про їжу, що була поруч кожен день. Після повномасштабного вторгнення в Києві, Полтаві та Дніпрі переселенці відкрили свої заклади із квадратною піцею, ідея якої навіяна легендарним"Буфетом".
Раніше "Телеграф" розповідав про селище Кулиничі, яке дало назву однойменному заводу. Його продукцією ласують далеко за межами Харкова, адже виробництво значно розширили.