"Молочна галузь займається "канібалізмом". Виробники молока скаржаться на загрозу продбезпеки країни

Читать на русском
Автор
571
"Молочна галузь займається "канібалізмом". Виробники молока скаржаться на загрозу продбезпеки країни Новина оновлена 10 лютого 2024, 18:40

Очільник СМПУ Арсен Дідур аргументував, чому державі важливо врятувати молокопереробників вже найближчим часом

На тлі наслідків війни, спаду в окремих галузях економіки, кризових явищ в сфері підприємництва та ризиків для продовольчої безпеки на сьогодні держава має змінити акценти щодо держпідримки агросектору, зокрема молочної галузі.

Про це заявив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур а слуханнях аграрного комітету ВР щодо проблемам ринку молока.

"Молочна галузь у сегменті переробки останні 3-4 роки займається "канібалізмом". Вона просто забирає один у одного переробні можливості. Сировини не вистачає. Переробні підприємства перекидають виробників молока один до одного, переманюють тощо. Це веде до нестабільної роботи і здорожчення молокопродуктів на полицях. На сьогодні ми маємо в галузі 1,3 млн корів, з яких промислового поголів'я залишилось біля 400 тисяч. Основний же виробник, на який ми розраховували останні 30 років (і на цьому базувалась стратегія), — населення. Воно спочатку виробляло 90% молока, а на даний час — десь 60%. Це не може забезпечити ні стабільності, ні перспектив, ні якості", — аргументував він.

За словами керівника СМПУ, окремим негативним фактором, що тисне на молоковиробників стали євроінтеграційні рухи України: "В майбутньому нам забороняють приймати від населення молоко на промпереробку".

"Тому з точки зору переробки для молочної галузі вкрай необхідно найближчі 2-3 роки нарощувати щорічне промислове виробництво молока на 1-1,5 млн тон. Це реальна задача, якщо цим буде займатися бізнес, забезпечиться законодавчими умовами і підтримає держава в особі уряду. Для цього потрібноі спільні дії і рішення, які б стимулювали розвиток тваринництва", — пояснив Арсен Дідур.

Своєю чергою стала відома і позиція Федерації роботодавців України щодо необхідності держпідтримки саме великого бізнесу, що займається переробкою та виробництвом молокопродуктів.

Гендиректор об'єднання Руслан Іллічов на комітетських слуханнях підкреслив, що переробна галузь може дати для економіки мультиплікатор зайнятості, "який сьогодні потрібний Україні".

"З податків, які ми сплачуємо, утримуються сьогодні ЗСУ, і на це ми не маємо право використовувати міжнародну допомогу, — підкреслив він. — Тому, безумовно, розвиток переробки, зокрема в молочній галузі, є тим фокусом, який у тому числі поставив перед всіма президент України… Наступний крок, який ми повинні робити далі — збільшення експорту. Тому що ми розуміємо, що внутрішній ринок найближчі роки буде лише скорочуватися".

При цьому гендиректор ФРУ зазначив, що державна допомога має охоплювати переробні підприємства, навіть великі, адже нинішня "концепція держави по підтримці тільки малого чи середнього бізнесу в умовах війни сьогодні не спрацює".

*Докладніше про дискусію нардепів, чиновників та представників молочної галузі читайте на Телеграфі у статті "Чи врятують молочну галузь від обвалу? В Раді та Мінагро стартували дискусії щодо держпідтримки молочників".

Як повідомлялось, на фоні війни найглибша продовольча криза в Україні — в молочній галузі. Не вистачає корів та якісного молока. Це провокує його здорожчання та зростання цін на готові молочні продукти. Ціни на молоко досягли європейського рівня і українські молочні підприємства втрачають переваги перед імпортом. Кількість закордонної "молочки" на полицях щороку збільшується. Зупинити ці негативні тренди може лише державне втручання.

Також "Телеграф" писав, що Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу в грудні минулого року. Для українських виробників та переробників молока це означає, що протягом декількох років вони зможуть мати доступ до одного з найбільших глобальних ринків світу.