Українці почнуть отримувати третю платіжку за газ: за що прийдеться платити

Читать на русском
Автор
Українці почнуть отримувати третю платіжку за газ: за що прийдеться платити

Раніше українці отримували дві платіжки

В Україні для мешканців багатоквартирних будинків з'явиться третя платіжка за газ. З січня крім оплати за газ та його розподіл українці будуть окремо сплачувати за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Як повідомив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко, третю платіжку за газ українці отримають у лютому за січень, пише "Фокус". Водночас це стосуватиметься лише тих, хто провів загальні збори співвласників багатоквартирних будинків і визначився із виконавцем послуг. Щодо власників квартир, які не подали заявку на приєднання до Колективного договору, вони автоматично приєднуються до Типового договору.

Поки що тарифів на роботи з обслуговування внутрішньобудинкових мереж немає. Їх має встановити та докладно розписати НКРЕКП, після чого тарифи опублікують на відповідних порталах облгазів.

"Якщо сказати так, як воно закріплено у законодавстві, українці платитимуть за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Простими словами — це платіж за технічне обслуговування труб та обладнання постачання газу у будинок", — зазначила адвокат Адвокатського бюро "Івана Хомича" Олена Воронкова.

Третя платіжка за газ надходитиме мешканцям багатоквартирних будинків. Однак як звернула увагу Воронкова, багатоквартирними будинками вважаються і ті, де розміщені дві квартири, і ті, де є 50 квартир.

Водночас енергетичний експерт Юрій Корольчук зазначив, що більшості споживачів сплата третього рахунку за газ все ж не стосується. У них як було дві платіжки, так і залишиться.

"Більшість керівних компаній уже давно уклали угоди з облгазами, тож споживачі навіть не знають, що сплачують цю третю платіжку. Бо облгази включили ці суми до платіжки розподілу", – пояснив експерт.

За його словами, третя платіжка за газ може надійти мешканцям відомчих будинків чи гуртожитків через те, що їхній власник свого часу не уклав договір з обслуговувальною організацією (тим же облгазом), яка б забезпечила роботу з обстеження. Або це можуть бути нові будинки.

"Керівні компанії тривалий час не хотіли підписувати ці договори, але зараз їх поставили в ситуацію, що вони зобов'язані це зробити. До того ж раніше не було порядку, як це робити та скільки це коштує – тобто не було рішень НКРЕКП та Міненерго. Якщо б вони були, все можна було б зробити раніше та простіше", – розповів Корольчук.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, коли можуть підняти тариф на газ в Україні.