Скільки коштуватиме курятина на генераторах взимку: три фактори, що формують ціну

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 28 жовтня 2025, 17:30

Експерти спростовують паніку навколо різкого зростання цін та які реальні прогнози на найближчі місяці

На тлі блекаутів та ударів глави РФ по енергосистемі України в соцмережах активно обговорюють майбутнє подорожчання курятини. Деякі експерти попереджають про зростання цін, зокрема на м'ясо птиці на 20-30%, інші прогнозують дефіцит продукції через проблеми з електропостачанням на птахофабриках. Але чи дійсно варто готуватися до цінового шоку?

"Телеграф" з'ясував у виробників м'яса птиці, які фактори насправді впливають на ціноутворення курятини в Україні, чому блекаути не спричинять різкого подорожчання і чи варто українцям скуповувати м'ясо про запас.

Стабільність замість паніки: що кажуть виробники

Всупереч тривожним прогнозам, представники птахівничої галузі не бачать передумов для суттєвого зростання цін на курятину до кінця року. Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України", у коментарі "Телеграфу" заспокоїв: "Ми не передбачаємо до кінця року якихось суттєвих перепадів зміни цін на м'ясо птиці, тому що пропозиції на внутрішньому ринку достатні, виробництво в нас стабільне, баланс на ринку зберігається".

Сергій Карпенко

За словами експерта, український ринок курятини зараз перебуває у стані рівноваги. Виробництво не скорочується, експорт стабільний, а імпорт становить лише 3,5-4 тисячі тонн. Це в 10 разів менше, ніж Україна продає за кордон.

"Експорт в принципі стабільний, він в нас коливається десь в районі 34-37 тисяч тонн щомісяця, тобто це теж якби ніяких там особливо якихось змін не буде", — пояснив Карпенко механізм функціонування ринку.

Як змінилися ціни на курятину останнім часом

Останні два місяці на ринку м'яса птиці спостерігається стабільність. Оптові ціни коливаються незначно — плюс 2 гривні, мінус гривня, знову плюс 2 гривні, мінус 3 гривні. Такі коливання пов'язані з купівельною активністю споживачів протягом місяця.

Останні там 2 місяці ми спостерігаємо стабільність на ринку м'яса птиці, —

Втім, за даними Мінфіну, за минулий місяць деякі категорії курятини все ж подорожчали. Найбільше зросла вартість курячого філе — на 8,6%, а стегна — на 12,6%. Водночас гомілка "Нашої ряби" навпаки подешевшала на 9,4%. Але про різкі стрибки говорити зарано.

Поточні ціни (середні і по магазинах) на курятину:

Три причини, чому курятина не злетить у ціні

Перший фактор — відновлення виробництва після весняних проблем. Навесні в Європі спалахнув грип птиці, через що в Україні виникли труднощі з комплектацією поголів'я. Зараз ця проблема вирішена.

Зараз цих проблем немає, все вже трошки більш-менш краще в Європі, і відповідно зараз ми маємо можливість повністю забезпечувати комплектування свого поголів'я, —

Другий фактор — падіння купівельної спроможності українців. Населення країни зменшується через виїзд людей за кордон, його платоспроможність суттєво не зростає. Навпаки, люди переглядають свої споживчі звички. Тому різке підвищення цін просто призведе до падіння продажів.

Третій фактор — збільшення експортної квоти до Євросоюзу. Хоча квота на постачання курятини в ЄС зросла, це не вплине на ціни на внутрішньому ринку. Виробники розуміють: якщо піднімуть ціни занадто високо, споживач просто не купуватиме продукцію.

Державне регулювання: таємниця різних цін у магазинах

Багато покупців помічали дивну ситуацію: четверть курки коштує 96 гривень, стегно — 106 гривень, а гомілка — 105 гривень. Здається нелогічним, адже четверть включає і стегно, і гомілку. Але причина криється в державному регулюванні.

Є державне регулювання, але воно стосується не всіх частин, а тільки тушки і четверті. От на це є цінова надбавка не більше 10% для мереж, —

На інші частини курки торговельні мережі можуть ставити націнку до 20%. Проте магазини постійно влаштовують акції на різні види курятини — філе, ніжки, четверті, — щоб стимулювати покупців активніше купляти м'ясо птиці.

Блекаути підвищують витрати, але не змінять тренд

Найбільше занепокоєння викликають відключення електроенергії та їхній вплив на собівартість курятини. Виробники підтверджують: блекаути дійсно створюють проблеми, але не критичні. Про це детальніше буде трохи нижче.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук попередив про можливе подорожчання продуктів через відключення світла. "Якщо дивитися на умови роботи товаровиробників, то сьогодні ми говоримо про все те, що потребуватиме додаткового залучення електроенергії. Потрібно буде вкладати в альтернативні режими використання генераторів. Відповідно, це здорожчуватиме продукцію", — пояснив він в етері "Ми-Україна".

За словами Марчука, якщо світла не буде протягом 10-12 годин, це може підняти цінники на продукцію в межах 20-30%. Водночас виробники птиці мають інший погляд на ситуацію.

Поставили (генератори, — Ред.), звичайно, але знову ж таки це впливає на собівартість виробництва — воно зростає, якусь копійку чи якусь гривню в кілограмі закладають виробники,

Експерт пояснив, що вартість електроенергії, виробленої власними генераторами, приблизно на 40% вища за ту, що підприємства купують з мережі. Проте це не означає, що курятина подорожчає на 40%. Треба враховувати частку електроенергії в собівартості продукції. Найбільша частка витрат — це корми, які складають 60-65% вартості.

Олександр Охріменко, експерт з економічних питань, у коментарі "Телеграфу" дав оптимістичний прогноз: "Раніше удари по українській енергетиці, перебої з електроенергією – це була б трагедія. Зараз не дуже".

Олександр Охріменко

За його словами, великі компанії навчилися адаптуватися до енергетичних викликів. "Багато підприємств харчової промисловості мають своє автономне енергетичне забезпечення. Причому деякі виготовляють енергію із відходів. Якщо це маленький виробник, то в нього можуть бути проблеми. А у великих виробників зараз проблем з енергією не існує", — запевнив експерт.

Найбільша проблема: птиця може задихнутися

Складність роботи птахофабрик під час блекаутів полягає не стільки у вартості дизелю для генераторів, скільки в ризиках для поголів'я.

Там стоять величезні промислові генератори, які повинні працювати. І в нас є певні проблематики з перепідключенням, тому що бувають моменти, коли є збої у цих генераторів, і птиця 15 хвилин побула без світла, вона просто може задихнутися. Це величезні втрати, —

Саме тому птахофабрики інвестують у потужне резервне обладнання. Це підвищує собівартість, але захищає від катастрофічних збитків.

Скільки може коштувати курятина після можливого подорожчання

Експертка Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова у коментарі "Телеграфу" дала конкретний прогноз: "Якщо і буде подорожчання курятини, воно буде в межах 5-7 гривень, максимум 10 гривень".

Оксана Руженкова

За її словами, в Україні до війни працювало близько 100 птахофабрик. "Вони так само будуть потерпати від електроенергії. У разі дуже складної ситуації, вони скорочуватимуть поголів`я птиці. А якщо не встигнуть цього зробити, скидатимуть ціну на продукцію. Якщо світло вимикатимуть ще й в магазинах, то зрозуміти хто саме піднімає вартість продукції без втручання регуляторних органів буде складно. У будь-якому випадку ТОП-3 виробників курятини (МХП, "Агро-Овен" та Avesterra Group) зможуть забезпечувати і українського споживача, і зарубіжного. Головне, щоб власний покупець встигав купувати м`ясо і споживати до відключень світла", – зазначила експертка.

Найвищі ціни на курятину традиційно слід чекати під Новий рік та Різдво через сезонне зростання попиту.

До кінця року має спрацювати сезонний фактор посилення попиту напередодні різдвяних свят. Тому виробники знову почнуть підвищувати ціни на свій товар, — пояснили аналітики.

Роль АМКУ у стримуванні цін

Окремим фактором стабілізації ринку виступає державне регулювання через Антимонопольний комітет України. Оксана Руженкова нагадала про успішний досвід втручання регулятора: "Досвід показує, що минулого року дуже непогано розібрався АКМУ з виробниками курячих яєць. Під час covid регулятор дуже чудово підрівняв і виробників, і торгівельні мережі. Думаю, що якщо когось із наших ланцюгів поставки до споживача трішечки "занесе", то уряд встигне їх підрівняти".

Це означає, що навіть якщо окремі виробники чи торговельні мережі спробують необґрунтовано підняти ціни, держава втрутиться і виправить ситуацію.

Що радять експерти: робити запаси чи ні

Фахівці одностайні: паніка навколо майбутнього подорожчання курятини є необґрунтованою. Виробники не бачать передумов для різкого зростання цін, а ринок залишається збалансованим.

Експерти радять не скуповувати курятину про запас. М'ясо птиці має обмежений термін зберігання навіть у морозильній камері, а реальне подорожчання, якщо воно відбудеться, буде мінімальним — у межах 5-10 гривень за кілограм.